niedziela, 15 kwietnia 2012

Sos cytrynowo-pieprzowy do ryb i drobiu

Bulion, masło, wytrawne białe wino, śmietanka, sok i skórka z cytryny... trzy rodzaje pieprzu i sos gotowy. Ma szczególny, winno-cytrynowo-pieprzowy smak i świetnie komponuje się z rybą oraz białym mięsem (kurczakiem, indykiem). Dziś przygotowałam go specjalnie do grillowanego steka z tuńczyka. Ryba ta nie jest zbyt soczysta, więc sos dodał jej aksamitności i wyrazu. Wiem, że podobne sosy sprzedawane są w paczkach w formie proszku do rozrobienia z mlekiem czy śmietaną. Zapewniam jednak że taki domowy wynalazek jest 100 razy lepszy :) Polecam !

SKŁADNIKI:
  • 30 g masła 82%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli do smaku (opcjonalnie)
  • szczypta cukru do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuścić masło, doda mąkę i szybko wymieszać by powstała zasmażka. Zestawić z ognia, powoli dolewać gorący bulion, cały czas mieszając energicznie trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Postawić na ogniu, dolać wino oraz śmietankę. Podgrzać. Żółtko rozrobić z odrobiną sosu i dolać do rondelka. Wcisnąć sok z cytryny, dodać otartą skórkę, pieprz cytrynowy, świeżo zmielony pieprz syczuański, pieprz biały oraz cukier. W razie potrzeby dosolić (bulion i tak jest słony, tak samo pieprz cytrynowy). Podgrzać, nie zagotowywać! Podawać do grillowanych i pieczonych ryb oraz drobiu.


3 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)