piątek, 13 kwietnia 2012

Proste ciasteczka z płatkami corn flakes, miodem i orzechami

"Mam ochotę na coś słodkiego." Gdy taka myśl pojawia się u mnie, wiedzcie, że coś się dzieje... (bo ja przecież nie jestem miłośniczką słodyczy :)). Ale gdy zobaczyłam u Veggie Belly ciasteczka z płatkami kukurydzianymi wiedziałam, że muszę je zrobić :) I to było TO: ciasteczka okazały się chrupiące i maślane. Ulubiony orzech pośrodku i częściowe zatopienie w czekoladzie (w końcu właśnie mija Dzień Czekolady) tylko dodają im uroku... Do ich pieczenia nie potrzeba jajek, wystarczą: mąka, masło, cukier, proszek do pieczenia, odrobina soli i waniliowego aromatu i płatki kukurydziane. Proste i smaczne. Idealne do popołudniowej kawy, jako dodatek śniadaniowy lub przekąska na podwieczorek do szklanki mleka. Zjesz jedno i sięgasz po następne i następne i następne... Ciasteczkowy czar działa!


SKŁADNIKI: 
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (corn flakes)
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 22 orzechy (mix: pekan, migdały, nerkowce, włoskie, macadamia, laskowe)
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło wymieszać z cukrem w małej misce (użyłam elektrycznej trzepaczki/niskie obroty), dodać olejek i wymieszać. Mąkę przesiać do drugiej miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Przesianą mąkę wymieszać z maślano-cukrową masą i wyrobić kulkę. Zawinąć w folię spożywczą/aluminiową. Wstawić do lodówki na 1 godz. (ciasto można przechowywać w ten sposób 12 godz.). W tym czasie 1 szklankę płatków pokruszyć w dłoniach lub przy użyciu drewnianego wałka - umieścić płatki w mocnym worku i rozwałkować/rozgnieść.
Gotowe ciasto wyciągnąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta ulepić 22 kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej wbić po kilka całych płatków, a następnie obtoczyć każdą w pokruszonych wcześniej płatkach. Kuleczki umieścić na blasze, lekko spłaszczyć palcami. Przy użyciu pędzelka posmarować wierzch miodem i przykleić dowolnego orzecha. Orzechy mogą być różne lub na wszystkich ciasteczkach jednakowe - np tylko pekany lub nerkowce. Piec ok. 15 minut, na lekko złoty kolor. Gdy ciastka zaczynają wydzielać przyjemny zapach oznacza to, że są gotowe. Piekarnik otworzyć, a ciasteczka studzić na blasze. Część z nich do połowy zamaczać w rozpuszczonej w kąpieli wodnej deserowej czekoladzie i kłaść na pergamin do wystygnięcia.




9 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)