środa, 25 kwietnia 2012

Mini hot dogi w trzech różnych wersjach

Pamiętacie mini hot dogi, które Kasia robiła na wieczór panieński przyjaciółki? Czas na ich urozmaicone wersje piknikowe! Nie muszą być ciepłe, chociaż kilka warstw folii aluminiowej powinno pomóc zachować ciepło aż do czasu spożywania na łonie natury. Trzy sosy, trzy rodzaje kiełbasek i mnóstwo zabawy przy jedzeniu jest gwarantowane. To przepis niewymagający długiego pobytu w kuchni i wielu kulinarnych umiejętności. Takie domowe hot dogi wciągają i chociaż zarzekałam się, że zjem tylko jednego - zjadłam trzy :)
Wybierając kiełbaski zwracajcie uwagę na ich jakość i kupujcie je w pewnych sklepach mięsnych, bo dobre parówki zawierają dużo więcej niż 30 % mięsa :)

SKŁADNIKI (dla 3 osób po 3 bułeczki):
  • 9 małych, podłużnych miękkich bułeczek, np śniadaniowych
  • masło do posmarowania bułeczek
  • 3 mini paróweczki
  • 3 kiełbaski "do piwa"
  • 3 małe białe kiełbaski surowe
  • ketchup
  • sos tatarski : 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, 2 korniszony, 10 marynowanych pieczarek, 1/2 cebulki czerwonej, szczypta soli i pieprzu
  • sos ogórkowy: 2 ogórki kiszone, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy dijon
  • chrzan żurawinowy: 2 łyżki chrzanu śmietankowego, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej
oraz:
  • sałata, np roszponka
  • koktajlowe pomidorki

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować sosy: Chrzan wymieszać z żurawiną. Majonez wymieszać z musztardą, dodać drobno posiekane składniki: pieczarki, ogórki i cebulkę, doprawić do smaku. Ogórki do sosu zetrzeć na grubych oczkach i dobrze odcisnąć w dłoniach, osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym, wymieszać z miodem i musztardą.
Bułeczki rozkroić, posmarować delikatnie masłem. Parówki podgrzać w wodzie, kiełbaski białe zaparzyć i zgrillować z obu stron, a kiełbaski do piwa zarumienić na natłuszczonej patelni, potrząsając nią.
Rozkrojone bułki podpiec chwilę na suchej powierzchni rozgrzanego grilla z obu stron. Do każdej dodać łyżeczkę sosu i kiełbaskę oraz sałatę i pomidorki.
Propozycja kombinacji: biała kiełbaska + sos chrzanowo-żurawinowy. Kiełbaska do piwa + sos tatarski i ketchup (opcjonalnie), Parówki + sos ogórkowy.








Przepis dodajemy do akcji:


10 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)