czwartek, 26 kwietnia 2012

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i czekoladą

Kruche. Słodkie ze słoną nutą (dzięki słonecznikowym pestkom). Z czekoladowo-rodzynkowymi niespodziankami w środku. Na piknik, do mleka, do kawy, na poprawę humoru. Owsiane ciasteczka idealne na prezent :) Wystarczy tylko zapakować i zabrać ze sobą... wszystkie batoniki się chowają :)

SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
200 g masła
1 szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
100 g drobnych rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksować masło z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać słonecznik, pokrojoną w drobne kostki czekoladę, rodzynki i płatki. Dodać masę maślano-cukrową, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wyciągnąć z miski i wyrobić na blacie. Z klejącego, tłustego ciasta tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 30 sztuk). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni. Gotowe wystudzić.




5 komentarzy:

  1. Piknikowo się zrobiło u was dziewczyny :-) Zdjęcia coraz ładniejsze - i Wy również kwitniecie na wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny i słodki miałyście piknik! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super malutkie słodkości, idealne do podgryzania :)
    A jeszcze z płatkami owsianymi to już w ogóle rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak pysznie, że od razu chce się je schrupać, jednak zostanę przy swoich ulubionych ciastkach owsianych Tastino z Lidla oczywiście w polewie czekoladowej

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)