poniedziałek, 12 marca 2012

Klopsiki w sosie pomidorowo-warzywnym

Ostatnio na blogu był podobny makaron z sosem pomidorowo-warzywnym, aczkolwiek bez mięsa. Było też mięsne spaghetti a'la bolognese. Dziś coś "pośrodku". Nic na to nie poradzę, że uwielbiam klopsiki, wszelkie makarony i często mam na nie ochotę. Przecież nie można się powstrzymywać :) Różnie nazywane klopsiki, pulpeciki, mięsne kuleczki czy meatballsy to jedno z klasycznych, sztandarowych dań (no, może bez chili :)) w menu szczególnie lubianym przez dzieci . Do tego można przemycić trochę startych warzyw :) Ja meatballsy polubiłam podczas wakacji w Nowym Jorku i wspominam je jako jeden z ulubionych obiadów... poezja :) Zapraszam do stołu!

SKŁADNIKI (dla 3 osób):
  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 2 łyżki lekko przesmażonych pomidorów Pudliszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • listki bazylii
  • 300 g makaronu spaghetti
  • świeżo starty ser grana padano
PRZYGOTOWANIE:
Mięso doprawić miętą, ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem i płaską łyżeczką soli. Jeśli jest zbite dodać 3-4 łyżki zimnej wody i wyrobić dokładnie. Łyżeczką formować małe kuleczki (mniejsze niż orzech włoski). Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i plasterki czosnku. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, podlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić 8 minut. Dodać ocet balsamiczny, pomidory z puszki (przed dodaniem rozgniotłam je w dłoniach), koncentrat, pomidory podsmażone ze słoika, cukier. Doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką i wymieszać. Do sosu wkładać mięsne kuleczki. Dusić pod przykryciem po 5-7 minut, po czym obrócić mięso, lub przemieszać aby całkowicie się ścięło i podgrzewać kolejne 5-7 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy wg czasu podanego na opakowaniu.
Makaron rozdzielić na talerze, podawać z mięsnymi kuleczkami, startym serem i listkami bazylii.

* Na zdj. również inna wersja podania - w plackach tortilla. Na placek nałożyć mięsne kuleczki (bez dużej ilości sosu) i dowolne warzywa, np ogórek konserwowy, kukurydza, pomidor. Zawinąć ściśle w rulon i zamknąć brzegi. Grillować z dwóch stron na mocno rozgrzanej suchej powierzchni grilla lub patelni, do pojawienia się ciemnych pasków. Gotowe przekroić na pół, posypać serem i udekorować listkami bazylii.

6 komentarzy:

  1. Prześliczne zdjęcia, bardzo zachęcające do jedzenia. Kolorowo i wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne, letnie zdjecia. A ten sos musi byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam klopsiki...:) w każdym sosie...:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy sama nie robiłam mięsnych kuleczek. chyba najwyższa pora, Wasz przepis bardzo mnie do nich zachęcił!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że klopsiki wyglądają świetnie. Z makaronem przypominają te z 'zakochanego kundla' :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)