czwartek, 29 marca 2012

Wiosenna sałatka z jajkiem i klopsikami

Przyjemnie jest mieć wolne popołudnie... zaprosić przyjaciółkę i przygotować coś pysznego na babskie pogaduchy. Czas płynie wolniej, a przy jedzeniu tematów jest jakoś więcej. Co może być lepszego od sałatki ze słodko-ostrym sosem (tym razem bez chrzanu;))? Lekko, wiosennie, smacznie. Ulubione mięsne kuleczki, jajka, sałata i kiełki. Dla dobrego humoru nie potrzeba niczego więcej ;)
Taką sałatkę można też podać na wielkanocnym stole - w ramach odmiany od tradycyjnych dań i pokolorowania stołu :)

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
mięso:
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka 
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
sałatka:
  • mix sałat, np z rukolą
  • 2 małe pomidory
  • 6 rzodkiewek
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 3 wiejskie jajka
  • kiełki, np lucerny i kapusty czerwonej
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
dressing:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek (np. z płatkami kwiatów)
  • szczypta soli
  • pieprz
    PRZYGOTOWANIE:
    Mięso wymieszać w misce z posiekaną cebulką i rozdrobnionym czosnkiem. Dodać natkę, żółtko i doprawić do smaku solą (1 płaska łyżeczka) oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, małą łyżeczką lub łyżką do lodów tworzyć małe okrągłe klopsiki, obtaczać je w mące i smażyć na rumiany kolor, potrząsając patelnię, by równomiernie obsmażyły się ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym. Trzymać w ciepłym miejscu.
    Składniki na dressing dokładnie wymieszać, dodać szczyptę soli i pieprzu.
    Jajka ugotować na twardo (wkładając do zimnej wody, 7-8 min od momentu zagotowania). Przelać zimną wodą, wystudzić i pokroić na ćwiartki.
    Na talerzach rozłożyć sałatę w dowolnej ilości, dodać pomidorki pokrojone w ósemki, obrane ogórki pokrojone w nerki, cebulę skrojoną w piórka oraz półplasterki rzodkiewki. Dodać jajka, klopsiki, polać dressingiem i udekorować kiełkami. Do podania proponuję grzanki z pszennego pieczywa posmarowane masłem pietruszkowym.




    8 komentarzy:

    1. Świetna alternatywa dla "klasycznych" wielkanocnych przepisów! P.S. Smakowite zdjęcia :-)

      OdpowiedzUsuń
    2. mega pyszny obiadek, zrobię na jutru ;)
      Szana,
      Zapraszam do siebie!
      www.gastronomygo.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    3. Kolorowo, wiosennie i bardzo, bardzo smacznie!

      OdpowiedzUsuń
    4. Te klopsiki na patelni, ten stół, ten kwiatek - wszystko jest jeszcze bardziej apetyczne niż zazwyczaj :]

      OdpowiedzUsuń
    5. Swietna! Lekka, kolorowa, a przy tym wystarczajaco pozywna, by zabrac ja na lunch do pracy. Zapisuje, na pewno zrobie, i to juz niedlugo!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)