Miodowo-musztardowy kurczak w boczku ze słodkimi pomidorkami
SKŁADNIKI:
- duża, podwójna pierś kurczaka (ok. 75 dag)
- 0,5 szklanki miodu naturalnego płynnego
- 0,5 szklanki musztardy żółtej
- 12 plastrów boczku wędzonego(potrzeba tyle plastrów, ile kawałków kurczaka + kilka do owinięcia bakłażanów)
- sól, pieprz smaku
- 2 duże, białe cebule
- 1 łyżka listków tymianku (świeżych)
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 3 małe bakłażany (opcjonalnie)
- oliwa do posmarowania formy (może być w sprayu)
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka podzielić na nieduże fileciki, oprószyć solą i pieprzem. Miód wymieszać z musztardą i tymiankiem i zamarynować kurczaka - powinien marynować się co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Na każdy kawałek kurczaka położyć cienkie krążki cebuli i wszystko zawinąć w plaster boczku. Dużą blachę spryskać oliwą i umieścić na niej mięso i pokrojone w plastry małe bakłażanki, również owinięte boczkiem.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zapiec 5 minut z góry (opcja grilla) wraz z wyłożonymi na blachę pomidorkami.
Podawać z sałatą w śmietanie (z koktajlowymi pomidorkami :))
Wygląda świetnie! Lubię takie grillowane posiłki :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda ten kurczak przygotowany w ten sposób. Te małe bakłażany cudnie wyglądają. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię musztardowo-miodowe marynaty, boczek pewnie tez nadaje kurczakowi niezapomnianego smaku :)
OdpowiedzUsuńniezwykle ładne i efektowne to "coś konkretnego" :-)
OdpowiedzUsuńpomysł na pyszny obiad! bardzo lubię połączenie miodu i musztardy, a tu jeszcze tymianek kusi :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Chętnie i ja wyczaruję takiego kurczaczka;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jestem zachwycona. Dzieki!
OdpowiedzUsuń