SKŁADNIKI:
- 1 mała sałata rzymska
- 1 mała cebula
- 1 mała starta marchewka
- 2 pomidory
- 150 g świeżego filetu z łososia
- grzanki, np ziołowe
- cytryna
- 3 łyżki majonezu light
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Łososia przygotowałam wg tego przepisu. Zrobiłam więcej, więc następnego dnia wykorzystałam go w tej sałatce - już w wersji na zimno.
Sałatę porwać, pomidora i cebulę pokroić, dodać marchewkę. Łososia pokroić lub posiekać widelcem dowolnie - na większe lub mniejsze kawałki. Dodać grzanki w dowolnej ilości. Całość podawać z ziołowym majonezem (można wymieszać go pół na pół z jogurtem). Sałatka skropiona cytryną smakuje jeszcze lepiej.
PS. Grzanki można zrobić samemu, z kromek bagietki - podsmażyć je na patelni z dodatkiem ziół lub czosnku:)
Jesień, a u Was na talerzu pełnia lata... Ja też dzisiaj raczyłam się łososiem, ale do zdjęcia nie dotrwał, tak zmęczyło mnie gotowanie obiadu dla czworga ;-)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ta sałaka, podejrzewam że także cudownie smakuje. z pewnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńKubełku, moje dania we wakacje tworzyłam dla 8 a czasem dla 20 osób i tylko część zdjęć się uchowała, więc Cię rozumiem :)To szczera prawda. Normalnie gotuję dla dwóch - dla siebie i siostry.
OdpowiedzUsuńEdith, to bardzo prosta wersja, nie do zepsucia:) Zachęcam, sałatki z rybą są pyszne i zdrowe !
Zdecydowanie moje klimaty - i masz racje, swietnie sie nada na lunch!
OdpowiedzUsuńNa lunch idealna!
OdpowiedzUsuńZjadłabym dwie porcje...
Kolorowa i z moim ulubiony łososiem, to pyszności na talerzu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Pyszności!!! Polecam!
OdpowiedzUsuńAnka ZD-W!