Na szybko dzielę się przepisem na batatowe kąski w boczku, przygotowane w sobotę. Są lepsze niż chipsy i wciągają!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 2 bataty
- 8 plasterków wędzonego boczku najlepiej chudego
- sól i ostra mielona papryka(opcjonalnie) sos:
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kukurydzianego
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/4 limonki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Ziemniaki podgotować przez ok. 20-30 minut. Obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, posypać solą i ostrą (ewentualnie słodką) papryką. Każdą ćwiartkę owinąć boczkiem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni lub do uzyskania odpowiedniej chrupkości i zarumienienia - kwestia upodobań :)
Podawać z sosem: wymieszać łyżkę oleju rzepakowego lub kukurydzianego, z łyżką miodu, sokiem z 1/4 limonki i łyżką szczypiorku.
Świetnie sprawdzi się jako przekaska lub dodatek do mięs, np steka czy kurczaka z grilla.
Ale smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńJakie kolory! Mam ochotę wgryźć się w ekran :]
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie! i te cudownie soczyste kolory :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny niezmiernie jesteście moją batatwą inspiracją :) Kocham te słodkie ziemniak, a ślinka cieknie mi już do pasa gdy oglądam te zdjecia!
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl
o fajnie, ze mam batata akurat:D!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
Śliwki w boczku z p[iekarnika, kartofle z boczkiem z patelni - a i owszem, znane i lubiane, ale z patatami jeszcze nie próbowałam eksperymentu i nawet o tym nie pomyślałam. Ciekawy musi być ich słodkawy smak z słonym, chrupiącym boczusiem. mniam. Zrobię jako dodatek do zupy krem, którą często raczym się na obiado - kolację, a jako, ze to nasz jedyny ciepły i konkretny posiłek w ciągu dnia, to musze coś drobnego do tego dodawać. To pasuje idealnie!
OdpowiedzUsuń