niedziela, 28 sierpnia 2011

Łosoś miodowo-cytrynowy na sałatce z kukurydzą

Kasia się śmieje, że kurczak zdominował moje amerykańskie gotowanie... coś w tym jest, więc w tę sobotę postanowiłam zrobić lekkiego i aromatycznego miodowo-cytrynowego łososia i coś jeszcze, czym podzielę się niedługo :) Jego przygotowanie jest proste i szybkie (nie licząc leżakowania w marynacie), a efekt - bardzo pozytywny!
Pozdrawiam Was serdecznie, do przeczytania wkrótce!

SKŁADNIKI: 
(2 porcje)
  • 2 kawaki fileta z łososia (dla 2 osób)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa w sprayu
  • sałatka:
  • puszka kukurydzy
  • 10 małych pomidorków
  • 1/2 małej cebuli czerwonej
  • 1 mały ogórek zielony (może być mały gruntowy)
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/4 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Filety oprószyć solą i pieprzem. Miód wymieszać z sokiem z ćwiartki cytryny, posmarować filety i wstawić na kilka godz do lodówki (najlepiej na całą noc, podczas której smaki doskonale wchłoną w filet z łososia). Formę do pieczenia spryskać oliwą i umieścić na niej filety skórką do dołu. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja góra/dół lub termoobieg).
Podawać na prostej sałatce: wymieszać kukurydzę, pokrojone rzodkiewki, pomidorki, cebulkę, ogórka i szczypiorek. Zrobić dressing z dobrego oleju rzepakowego i soku z cytryny i polać sałatkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z cząstkami cytryny.


10 komentarzy:

  1. Slicznie i kolorowo...a talerz poprostu porazil mnie swoim urokiem...letni obiadek,pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zauważyłam wchodząc od czasu do czasu na waszego bloga, że lubicie bardzo łososia i wcale się wam nie dziwię, bo ja także za nim przepadam. W miodowo-cytrynowej odsłonie zjadłabym w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda szałowo!
    piękne zdjęcia.
    uwielbiam łososia.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia, a w takiej odsłonie musi być przepyszny. Świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowy łosoś, bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wygląda! Taki zdrowy, zbilansowany posiłek : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Dosłodzony łosoś jest świetny, podoba mi się ta marynata.

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie wygląda ten łosoś! a sos zapowiada się wpaniale!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)