Pozdrawiam Was serdecznie, do przeczytania wkrótce!
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 2 kawaki fileta z łososia (dla 2 osób)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa w sprayu sałatka:
- puszka kukurydzy
- 10 małych pomidorków
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1 mały ogórek zielony (może być mały gruntowy)
- 4 rzodkiewki
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/4 cytryny
Filety oprószyć solą i pieprzem. Miód wymieszać z sokiem z ćwiartki cytryny, posmarować filety i wstawić na kilka godz do lodówki (najlepiej na całą noc, podczas której smaki doskonale wchłoną w filet z łososia). Formę do pieczenia spryskać oliwą i umieścić na niej filety skórką do dołu. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja góra/dół lub termoobieg).
Podawać na prostej sałatce: wymieszać kukurydzę, pokrojone rzodkiewki, pomidorki, cebulkę, ogórka i szczypiorek. Zrobić dressing z dobrego oleju rzepakowego i soku z cytryny i polać sałatkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z cząstkami cytryny.
Slicznie i kolorowo...a talerz poprostu porazil mnie swoim urokiem...letni obiadek,pycha!!
OdpowiedzUsuńZauważyłam wchodząc od czasu do czasu na waszego bloga, że lubicie bardzo łososia i wcale się wam nie dziwię, bo ja także za nim przepadam. W miodowo-cytrynowej odsłonie zjadłabym w ciemno :)
OdpowiedzUsuńJak smacznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńwygląda szałowo!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
uwielbiam łososia.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Uwielbiam łososia, a w takiej odsłonie musi być przepyszny. Świetne danie :)
OdpowiedzUsuńKolorowy łosoś, bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Taki zdrowy, zbilansowany posiłek : )
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńDosłodzony łosoś jest świetny, podoba mi się ta marynata.
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda ten łosoś! a sos zapowiada się wpaniale!
OdpowiedzUsuń