Strony

środa, 7 września 2011

Miodowo-musztardowy kurczak w boczku ze słodkimi pomidorkami

Jak nakarmić kilka naprawdę głodnych osób? Trzeba zrobić coś konkretnego, coś co przy niedużym nakładzie pracy gotującego zrobi wrażenie :) A to danie jest naprawdę smaczne (i moje koleżanki mogą to potwierdzić:))! Podane z lekką sałatą stanowi kompozycję idealną. Polecam gorąco!

Miodowo-musztardowy kurczak w boczku ze słodkimi pomidorkami

SKŁADNIKI: 

  • duża, podwójna pierś kurczaka (ok. 75 dag)
  • 0,5 szklanki miodu naturalnego płynnego
  • 0,5 szklanki musztardy żółtej
  • 12 plastrów boczku wędzonego(potrzeba tyle plastrów, ile kawałków kurczaka + kilka do owinięcia bakłażanów)
  • sól, pieprz smaku
  • 2 duże, białe cebule
  • 1 łyżka listków tymianku (świeżych)
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 3 małe bakłażany (opcjonalnie)
  • oliwa do posmarowania formy (może być w sprayu)

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka podzielić na nieduże fileciki, oprószyć solą i pieprzem. Miód wymieszać z musztardą i tymiankiem i zamarynować kurczaka - powinien marynować się co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Na każdy kawałek kurczaka położyć cienkie krążki cebuli i wszystko zawinąć w plaster boczku. Dużą blachę spryskać oliwą i umieścić na niej mięso i pokrojone w plastry małe bakłażanki, również owinięte boczkiem.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zapiec 5 minut z góry (opcja grilla) wraz z wyłożonymi na blachę pomidorkami.
Podawać z sałatą w śmietanie (z koktajlowymi pomidorkami :))

7 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! Lubię takie grillowane posiłki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie wygląda ten kurczak przygotowany w ten sposób. Te małe bakłażany cudnie wyglądają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię musztardowo-miodowe marynaty, boczek pewnie tez nadaje kurczakowi niezapomnianego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niezwykle ładne i efektowne to "coś konkretnego" :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł na pyszny obiad! bardzo lubię połączenie miodu i musztardy, a tu jeszcze tymianek kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie. Chętnie i ja wyczaruję takiego kurczaczka;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i jestem zachwycona. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)