- 5 małych bakłażanów
- 30 dag mięsa mielonego wołowego
- puszka kukurydzy (mała, Bonduelle)
- kilka dużych zielonych oliwek
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (z zalewą)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie i inne dowolne w większej ilości (tymianek, bazylia...)
- 5 plastrów mozzarelli
- oliwa z oliwek
Z bakłażanów odkroić "czubki", jak na zdjęciu. Wydrążony miąższ usunąć, a bakłażany posolić i odstawić, by puściły trochę soku, co usunie goryczkę.
Na patelni rozgrzać oliwę do smażenia - odrobinę, podsmażyć mielone mięso, dodać czosnek, przyprawy, pod koniec pomidory z zalewą i oliwki oraz kukurydzę (wcześniej odsączoną z zalewy), dusić, aż odparują soki.
Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym, nafaszerować masą mięsną. Na wysmarowanej oliwą formie kłaść bakłażanki, obok kapelusiki, piec ok. 30 min. w temp. 190 stopni. Pod koniec pieczenia położyć na każdym po plasterku mozzarelli i przykryć pokrywką z bakłażana. Zapiec aż do rozpuszczenia sera. Podawać gorące z kuskusem lub czosnkową bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)