- 1 mała okrągła dynia z pomarańczowym miąższem ok. 1,2 kg (miąższ 0,8 kg)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka kminu indyjskiego
- 1płaska łyżeczka majeranku
- 1 biała cebulka
- 0,7 l wody
- włoszczyzna (mała marchewka, kawałek selera, pietruszki i pora)
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela ang.
- 1 łyżka śmietany do zup 18%
- świeży tymianek
- opcjonalnie: pestki dyni, grzanki
Dynię przeciąć, tak by powstała "pokrywka", usunąć pestki, wydłubać miąższ i umieścić go w misce - użyłyśmy do tego ostrego nożyka i łyżeczki do wycinania kulek z owoców :) Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, cebulę na ćwiartki, gotować ok. 25 min. w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela ang., ewentualnie można dodać kostkę rosołową (niekoniecznie). W tym samym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. W małej miseczce wymieszać składniki marynaty - oliwę, czosnek, curry, kurkumę, kmin. Wlać do miski z dynią, dokładnie wymieszać tak, by marynata pokryła wszystkie cząstki dyni. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze, piec 20-25 minut. Z wywaru warzywnego usunąć listki i ziele, dodać upieczoną dynię. Zmiksować na gładki krem, dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Przelać do wydrążonej dyniowej wazy, ozdobić śmietaną, listkami tymianku, można dodać jeszcze wiórki surowej dyni :) Można podawać z pestkami dyniowymi lub chrupiącą bagietką.. Zupa ma słodko-słonawy smak z wyrazistą, indyjską nutą rozgrzewających przypraw - na chłodne, jesienne wieczory. Zupę można przygotować nie tylko w sezonie - miąższ dyni można zamrażać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)