czwartek, 30 września 2010

Mini mozzarelki marynowane w oliwie

SKŁADNIKI:
  • 275 g mozzarelli w formie mini kulek (waga już bez zalewy)
  • 3 małe cebulki czerwone lub szalotki
  • 1,5 świeżej ostrej czerwonej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego (lub gałązka świeżego) i oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin 
PRZYGOTOWANIE:

Mozzarelki odsączyć z zalewy - nie będzie potrzebna. Cebulki pokroić na ćwiartki, część w piórka. Ząbek czosnku drobno posiekać, drugi zostawić w całości. Jedną papryczkę zostawić w całości, połówkę pokroić na plasterki.
Przygotować czysty, wyparzony ładny słoik (mniejszy niż pół litra). Zioła wymieszać razem. Na dno słoika włożyć cebulki, całą papryczkę (przy ściance), trochę czosnku, ziół, na to połowę mozzarelek, znów czosnek, zioła. Resztę mozzarelek, dosypać resztę ziół, plasterki chili (bez pestek). Dodać dosłownie szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Zalać oliwą z oliwek - tak by całkowicie przykryć kulki. Wymieszać, potrząsając zamknięty szczelnie słoik. Odstawić do lodówki. Można spożywać już następnego dnia, ale mozzarella i oliwa będą bardziej aromatyczne po 2-3 dniach.
Tak przygotowana mozzarella jest świetnym dodatkiem do sałatek, a dodatek tej aromatycznej oliwy - w królewski sposób zastąpi dressing.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)