Mimo tego, że moja kolekcja pojemników na jedzenie do pracy jest już spora, to zupy i tak zabieram najczęściej w starych, niezawodnych słoikach. Mam dzięki temu pewność, że nic się samo nie otworzy i nie wyleje podczas transportu. No i cóż mogę dodać... czasami po prostu nie mogę się doczekać przerwy na lunch, bo nie ma to jak słoik z pyszną, sycącą i zdrową zawartością w postaci domowej zupy :)
Słodko-pikantny krem warzywny z marchewką i łososiem
SKŁADNIKI:
(na ok. 1,5 l zupy):
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g marchewek Marwit (Marwitek)
- 1 zielony ogórek ze skórką
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 1 pomidor ze skórką
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 150 ml soku marchewkowego Marwit
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól (2 łyżeczki), brązowy cukier (1 łyżeczka), pieprz cayenne do smaku
- opcjonalnie - 4 łyżki śmietany 18%
do podania: - kawałki łososia (może być wcześniej upieczony)*
- koperek lub majeranek
- oliwa lub olej lniany
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa umyć, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę lub plastry.
2. Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażyć marchewkę i pietruszkę przez 2 minuty. Dodać pozostałe warzywa i i smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
3. Zalać 1 l wrzątku, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy.
4. Gotować ok. 25-30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
5. Zupę zmiksować, po czym dodać sok z marchewki i koncentrat pomidorowy.
6. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym doprawić cukrem, pieprzem cayenne i solą. Można też dodać 3-4 łyżki śmietany.
7. Do gotującej się zupy wrzucać kawałki łososia* i gotować 3-4 minuty.
8. Zupę podawać z ulubionymi ziołami. Przed podaniem pokropić oliwą lub olejem lnianym.
* Łosoś może być wcześniej upieczony (10 min, 180 stopni C.), ale nie jest to konieczne - kawałeczki wrzucone do gorącej zupy będą gotowe błyskawicznie.
Zupy to coś co tygryski lubią najbardziej! :)
OdpowiedzUsuń