Oto jeden z prostszych sposobów na aromatyczne danie z piersią kaczki, czyli przepyszne, grillowane szaszłyki na trawie cytrynowej... Lekko chrupiące warzywa, cytryna, ciemny chleb i ciemne piwo i kolacja w stylu fusion gotowa ;)
Szaszłyki z kaczki i warzyw na trawie cytrynowej
SKŁADNIKI:
- 2 filety z piersi kaczki
- kilka różyczek brokuła
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 małej papryki żółtej
- kilka pieczarek
- 2 łodygi trawy cytrynowej
marynata: - 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- mały ząbek czosnku pokrojony w plasterki
do podania: - cytryna
- ciemne pieczywo
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaczkę umyć, osuszyć, skórkę naciąć na krzyż co 0,5 cm, nie uszkadzając mięsa.
2. Umieścić skórką do dołu na zimnej patelni, włączyć grzanie na max i wytopić tłuszcz ze skórki, aż będzie chrupka i rumiana. Odwrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Zdjąć z patelni na papier i wystudzić.
3. Składniki marynaty połączyć. Ostudzoną kaczkę pokroić w grube kawałki (ok. 2 x 2 cm) i zanurzyć w marynacie. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty, a samą marynatę zachować.
4. Trawę cytrynową przeciąć wzdłuż na pół, tworząc 4 szpikulce.
5. Różyczki brokuła zblanszować we wrzątku przez 2 minuty, w tej samej wodzie podgotować przez chwilę pieczarki.
6. Cebulę i paprykę pokroić w kawałki podobnej wielkości. Nabijać kaczkę i warzywa w dowolnej kolejności na trawę cytrynową.
7. Opiekać na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron, aż kaczka nie będzie już surowa. Podczas grillowania smarować szaszłyki marynatą.
8. Podawać z grillowaną cytryną i opiekanym ciemnym pieczywem.
wyglądają obłędnie!!! co chwilę odkrywam kaczkę na nowo i już wiem w jakiej formie podam ja następnym razem :)
OdpowiedzUsuń