poniedziałek, 29 czerwca 2015

Placuszki orkiszowe

Z radością  przywitałam w mojej kuchni pierwszy kilogram pełnoziarnistej mąki orkiszowej. W sobotę zrobiłam z niej chlebki (takie jak te: klik), a wczoraj rano zaserwowałam sobie na śniadanie takie oto orkiszowe placuszki a la pancakes...




To śniadanie typowe weekendowe - jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest zachwycający ;) Koniecznie spróbujcie!


Placuszki orkiszowe

SKŁADNIKI:
(8-10 placuszków)
  • 2 jajka ("zerówki" lub "jedynki", rozm. L)
  • 3/4 szkl. wody gazowanej / mleka zwykłego / mleka roślinnego (do wyboru)
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki stewii (lub cukru brązowego)
  • łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka rozbełtać z mlekiem (lub wodą). Dodać łyżkę oleju.
2. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i stewię. Wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie lub za gęste dodać trochę mąki lub wody.
3. Smażyć na rozgrzanej patelni naleśnikowej, po 2-3 minut z obu stron, aż placuszki będą rumiane.
4. Podawać z konfiturami, owocami lub syropem klonowym.











6 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)