piątek, 31 stycznia 2014

Prosty chleb z ziarnami słonecznika

Jest jedna rzecz, którą robimy zdecydowanie zbyt rzadko... jest to pieczenie chleba.



Nie ma chyba lepszego i mocniej kojarzącego się z domem zapachu niż zapach ciepłego chleba wyjmowanego z piekarnika. I miło było poczuć go u siebie po dosyć długim czasie... :)
Oto mini chlebki, które są tak proste, że można je piec codziennie.


Prosty chleb z ziarnami słonecznika w wersji mini

SKŁADNIKI: 
(na 6 małych chlebków lub jeden duży (podłużna forma 30 cm)

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Pełne Ziarno Lubella)
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanych + do posypania wierzchu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko jajka
  • masło + mąka do wysmarowania formy
  • mak do posypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże wymieszać z cukrem i dwoma łyżkami ciepłej wody w miseczce, rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
2. W międzyczasie do miski wsypać mąkę (można użyć pszennej, należy ją przesiać). Dodać otręby, ziarna słonecznika i sól.
3. Wodę z mlekiem połączyć w rondelku i lekko podgrzać - ma być tylko ciepła, nie gorąca.
4. Do miski z mąką wlać wodę z mlekiem, dodać rozczyn, wymieszać dokładnie łyżką.
5. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wyłożyć po równo ciasto do otworów, posypać słonecznikiem lub makiem.
6. Blaszkę umieścić na kratce piekarnika na wys. 1/3 licząc od dołu. W zimnym piekarniku ustawić temp. 180 stopni.
7. Piec chlebki 1 godz i 10 minut do wyraźnego zarumienienia. Duży chleb również zaczynamy piec od zimnego piekarnika, jednak czas wydłuża się do 1,5 godz.
8. Po upieczeniu chleb po upieczeniu wyjąć, posmarować delikatnie ubitym białkiem przy pomocy pędzelka. Całkowicie wystudzić.







7 komentarzy:

  1. zapach chleba i radość z pieczenia to bezcenne dary w domu dla bliskich

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z piekarni. Z pewnością pyszny. Do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się tak prosty, ze na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. WITAM! Chlebki pyszne, palce lizać! Gdzie Pani kupiła taką fajną foremkę na te chlebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremkę kupiłam w Lidlu - pojawiają się tam co jakiś czas :)

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)