środa, 22 stycznia 2014

Sałatka z panierowanym camembertem

Nie ukrywam, że w okresie zimowym taka sałatka uzależnia tak samo jak gorące zapiekanki prosto z pieca. Chrupiący, rozpływający się w ustach gorący serek to coś idealnego na tę pogodę. W połączeniu ze słodkim winogronem i morelami, pikantną cebulką i miksem lekko gorzkawych sałat (radicchio, rukola), jak i orzechów, a także - co najważniejsze - pysznego słodko-wytrawnego dressingu z owoców żurawiny... niebo w gębie :)



Ten dressing równie dobrze sprawdzi się w wersji z kurczakiem - panierowanym i usmażonym lub grillowanym. Jednak wersja z camembertem i tak jest najlepsza... wszak nie ma to jak rozpływający się w ustach ser :)


Sałatka z panierowanym w panko camembertem, owocami i dressingiem żurawinowym

SKŁADNIKI (dla 2 osób) :

  • mix sałat (u mnie m.in. lollo rosso, radicchio, rukola)
  • garść winogron
  • garść suszonych, jędrnych moreli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 op. serka camembert naturalnego (łącznie 300 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki panierki panko (japońska panierka, grubsza bułka tarta)
  • olej rzepakowy lub masło klarowane
dressing:
  • woda mineralna
  • 70 g żurawiny suszonej (dosyć jędrnej - niezbyt suchej:))
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Dressing
1. Żurawinę zalać w rondelku szklanką wody, zagotować z dodatkiem cukru, gotować do momentu zredukowania płynu do połowy, zdjąć z ognia i wystudzić.
2. Zmiksować, dodać miód, wlać ocet i doprawić odrobiną soli.
3. Gotowy dressing rozrzedzać wodą mineralną do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gęstej. 
Sałatka:
1. Sałatę, pomidorki i winogrona umyć. Większe liście sałat porwać, pomidorki i winogrono przekroić na pół, z winogron usunąć pestki.
2. Cebulę pokroić w piórka, a morele w paski. Większe połówki orzechów można pokruszyć
3. Serki pokroić na trójkąty (6-8).
4. Do osobnych miseczek wlać/wsypać składniki panierki (mleko, mąka, jajko, panko)
5. Obtaczać kolejno w mleku, mące, roztrzepanym jajku a następnie w panierce panko.
6. Na małej patelni rozgrzać 5-6 łyżek oleju rzepakowego lub klarowanego masła, smażyć trójkąciki, obracając, by się nie przypaliły - panierka jest bardziej wrażliwa niż bułka tarta i szybciej się rumieni! Najlepiej rozgrzać olej po czym zmniejszyć na średnią moc i wtedy smażyć ser. Osączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
7. Podawać z mixem sałat, pomidorkami, cebulą, orzechami i owocami, polać dressingiem żurawinowym.



3 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)