To śniadanie typowe weekendowe - jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest zachwycający ;) Koniecznie spróbujcie!
Placuszki orkiszowe
SKŁADNIKI:
(8-10 placuszków)
- 2 jajka ("zerówki" lub "jedynki", rozm. L)
- 3/4 szkl. wody gazowanej / mleka zwykłego / mleka roślinnego (do wyboru)
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżki stewii (lub cukru brązowego)
- łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka rozbełtać z mlekiem (lub wodą). Dodać łyżkę oleju.
2. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i stewię. Wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie lub za gęste dodać trochę mąki lub wody.
3. Smażyć na rozgrzanej patelni naleśnikowej, po 2-3 minut z obu stron, aż placuszki będą rumiane.
4. Podawać z konfiturami, owocami lub syropem klonowym.
2. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i stewię. Wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie lub za gęste dodać trochę mąki lub wody.
3. Smażyć na rozgrzanej patelni naleśnikowej, po 2-3 minut z obu stron, aż placuszki będą rumiane.
4. Podawać z konfiturami, owocami lub syropem klonowym.
Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie
OdpowiedzUsuńidealne śniadanie :):) wyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.noteskulinarnyfiga.blogspot.com
Piękne zdjęcia! Placuszki wyglądają obłędnie <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich placuszków :)
OdpowiedzUsuń