Zawsze zjadam jeden kawałek jeszcze wieczorem... czasem inny łasuch zaopiekuje się kilkoma kawałkami i do rana nie zostaje zbyt wiele ;) Taką ma moc! ;)
Szczególnie gorąco polecam je truskawkożercom! Nie będą zawiedzeni ;)
Szczególnie gorąco polecam je truskawkożercom! Nie będą zawiedzeni ;)
Proste ciasto z truskawkami
SKŁADNIKI:
(prostokątna blacha 25 x 35 cm)
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (grzanie góra/dół).
2. Masło ubić z cukrem na puszystą masę (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) i ubijając na średnich obrotach, dodawać stopniowo (co 2 minuty) całe jajka.
3. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, a następnie całość połączyć z kwaśną śmietaną.
4. Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć starte jabłka, truskawki, lekko docisnąć i posypać migdałami.
5. Piec 40 minut - gdy wierzch będzie złocisto-rumiany, a ciasto wyrośnięte można je wyjąć z piekarnika.
6. Kroić po lekkim przestudzeniu. Idealnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną ;)
SKŁADNIKI:
(prostokątna blacha 25 x 35 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 1 pełna (czubata) szklanka cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki maki pszennej (przesianej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 750 g truskawek
- 2 starte średnie jabłka
- 50 g płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (grzanie góra/dół).
2. Masło ubić z cukrem na puszystą masę (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) i ubijając na średnich obrotach, dodawać stopniowo (co 2 minuty) całe jajka.
3. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, a następnie całość połączyć z kwaśną śmietaną.
4. Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć starte jabłka, truskawki, lekko docisnąć i posypać migdałami.
5. Piec 40 minut - gdy wierzch będzie złocisto-rumiany, a ciasto wyrośnięte można je wyjąć z piekarnika.
6. Kroić po lekkim przestudzeniu. Idealnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną ;)
takie proste ciasta są najlepsze ..
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie ciasta! ;) Obowiązkowe latem :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pysznie ;)
OdpowiedzUsuńłezka mi się zakręciła w oku,przypomniało mi się popołudnie u babcie z kawałkiem ciasta z truskawkami,siedzieliśmy w kuchni ze szklanką herbaty w tle tykał zegarek,dokładnie taki sam jak ten na zdjęciu w tle <3
OdpowiedzUsuńO tak uwielbiam to ciasto.. :) Najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń