To jedno z moich ulubionych ciast "na szybko". Smakuje wszystkim, a z gałką lodów jest wprost wspaniałe! Gorąco polecam!
Proste ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
(prostokątna blacha 25 x 35 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 1 pełna (czubata )szklanka cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki maki pszennej przesianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 500 g słodkich śliwek
- 50 g płatków migdałów
- papier do pieczenia lub masło + bułka tarta do wysmarowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (grzanie góra/dół).
2. Masło ubić z cukrem na puszystą masę (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) i ubijając na średnich obrotach, dodawać stopniowo (co 2 minuty) całe jajka.
3. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, a następnie całość połączyć z kwaśną śmietaną.
4. Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Obłożyć połówkami śliwek (skórką do dołu). Posypać migdałami.
5. Piec 40 minut - gdy wierzch będzie złocisto-rumiany, a ciasto wyrośnięte można je wyjąć z piekarnika. Kroić po lekkim przestudzeniu. Idealnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną.
mmmm... z takim przepisem zapowiada się piękna sobota! pycha!
OdpowiedzUsuńCudowne to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie!
Jak tylko dorwe sliweczki, to zrobie to ciasto :) Wydaje sie szybkie, a wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńczy ciasto wyjdzie z połowa kostki masła albo wogole bez masła.?
OdpowiedzUsuńBez masła nie wyjdzie - tłuszcz jest potrzebny, można dodać trochę mniej, ale myślę, że maksymalnie o 50 g.
Usuń