Strony

sobota, 30 sierpnia 2014

Proste ciasto ze śliwkami

Od kiedy zamieszkałam w nowym miejscu w niemal wszystkie wolne dni mam gości ;) Ponieważ lubię ich częstować czymś dobrym to - poza wytrawnymi przekąskami - coraz częściej piekę słodkości... Zapach pieczonego ciasta sprawia, że od razu robi się cieplej, a atmosfera staje się bardziej domowa :)



To jedno z moich ulubionych ciast "na szybko". Smakuje wszystkim, a z gałką lodów jest wprost wspaniałe! Gorąco polecam!


Proste ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:

(prostokątna blacha 25 x 35 cm)
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 pełna (czubata )szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki maki pszennej przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 500 g słodkich śliwek
  • 50 g płatków migdałów 
  • papier do pieczenia lub masło + bułka tarta do wysmarowania

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (grzanie góra/dół).
2. Masło ubić z cukrem na puszystą masę (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) i ubijając na średnich obrotach, dodawać stopniowo (co 2 minuty) całe jajka.
3. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, a następnie całość połączyć z kwaśną śmietaną.
4. Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Obłożyć połówkami śliwek (skórką do dołu). Posypać migdałami.
5. Piec 40 minut - gdy wierzch będzie złocisto-rumiany, a ciasto wyrośnięte można je wyjąć z piekarnika. Kroić po lekkim przestudzeniu. Idealnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną.





5 komentarzy:

  1. mmmm... z takim przepisem zapowiada się piękna sobota! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne to ciasto! *.*
    Prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko dorwe sliweczki, to zrobie to ciasto :) Wydaje sie szybkie, a wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ciasto wyjdzie z połowa kostki masła albo wogole bez masła.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez masła nie wyjdzie - tłuszcz jest potrzebny, można dodać trochę mniej, ale myślę, że maksymalnie o 50 g.

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)