Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach.
Leczo z papryki i pomidorów
SKŁADNIKI:
(na 10 słoiczków 0,3 l)
- 1/4 szklanki oleju
- 0.5 kg cebuli (np. czosnkowej)
- 4 ząbki czosnku
- 2 kg słodkich dojrzałych pomidorów (malinowe, lima)*
- 2 kg czerwonej papryki (lub kolorowej)**
- 1/2 ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
- 3 łyżki listków oregano (najlepiej własne, suszone ogrodowe zioła)
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- pieprz do smaku
1. Przygotować 10 wyparzonych słoików 0,3 l.
2. Cebule pokroić w grubą kostkę lub piórka. Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub paski, a ostrą papryczkę w drobne paseczki.
3. Z pomidorów usunąć pozostałość po łodyżce, naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować bardzo zimną wodą (można dodać też kostki lodu). Obrać pomidory, pokroić w kawałki.
4. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, podsmażać ok 5 min by sie zeszkliła. Wrzucić pomidory, dusić do odparowania części płynu - około 30 minut.
5. Dodać paprykę i chili, zioła i przyprawy. Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka nie była chrupiąca, powinna lekko zmięknąć.
6. Spróbować i doprawić pieprzem wg uznania, jeśli nie jest wystarczająco ostre. Wymieszać.
7. Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając 1-1,5 cm odległości od nakrętki. Umieścić w dużym garnku wyłożonym ściereczką.
8. Zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości - woda nie powinna dotykać nakrętki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
9. Wyciągać, pozostawić do wystudzenia. Trzymać w suchym, najlepiej zacienionym, chłodnym miejscu.
* Najlepsze są pomidory lima, ale dobre są też malinowe - są bardzo słodkie, jednak puszczają dużo soku, leczo musi się później długo redukować. Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych.
** Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem. Papryka żółta jest również świetnym dodatkiem. Najmniej używam papryki białej i zielonej, mają mniej smaku, a z zieloną trzeba uważać - często bywa gorzkawa.
Pyszne słoiczki ;) Idealne na zime!!
OdpowiedzUsuńLeczo na kanapki? Muszę spróbować... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJola, mama Natalki.
uwielbiam, przepis do zapisania:)
OdpowiedzUsuńwlasnie zobilam! mniam! Juz uwielbiam:) a co dopiero jak sie 'przegryzie' w sloiku !:) Wielkie dzieki za przepis!Aneta
OdpowiedzUsuńSuper wyszło... takiego właśnie przepisu szukałam. Mąż palce oblizywał :) na kanapce najlepsze :))) Dzięki
OdpowiedzUsuń