niedziela, 9 lutego 2014

Muffiny z bekonem, solonym sosem karmelowym i popcornem

Znacie połączenie pysznego, chrupiącego bekonu z syropem klonowym? Jest coś takiego w połączeniu słonego smaku ze słodyczą, że mocno zapada w pamięć - można go kochać, można nie znosić, ale na pewno trzeba choć raz spróbować :)



Ten słodko-słony miszmasz wykorzystałam w tych oto muffinkach o kinowym wyglądzie :) Ciasto pełne pyszności (bekon, cebulka i żółty ser), karmelowy wierzch i popcornowe zwieńczenie. Połączenie zaskakujące i... wciągające :)


Muffiny z bekonem, solonym sosem karmelowym i popcornem

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
składniki suche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
składniki mokre:
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko kurze
  • 50 g tłuszczu roślinnego Smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem
ponadto:
  • 100 g boczku parzonego wędzonego w plastrach
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 50 g startego żółtego sera (opcjonalnie)
  • smalczyk roślinny Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem (ok. 2 łyżeczek - do wysmarowania formy i smażenia cebuli z bekonem)
  • 50-70 g gotowego popcornu* (w domowych warunkach - z ok. 3 łyżek ziaren kukurydzy do prażenia)
solony karmel:
  • 150 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Formę do muffinek wysmarować smalczykiem.
2. Mąkę przesiać do miski, połączyć z resztą suchych składników.
3. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: maślankę, jajko i rozpuszczony smalczyk. Rozpuszczałam w miseczce na ciepłym kaloryferze, a Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak łatwo i szybko się rozpuściła! :)
4. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć chwilę, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i łyżeczkę smalczyku, podgrzewać aż cebulka będzie miękka, a boczek rumiany. Lekko przestudzić.
5. Do składników suchych wlać mokre, dodać zawartość z patelni i starty ser i wymieszać dokładnie.
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół. Masę wyłożyć po równo do wysmarowanych otworów formy. Piec ok 20-25 minut, do momentu, gdy wierzch będzie złoty. Wyjąć i wystudzić.
7. Przygotować sos karmelowy - w małym rondlu umieścić wodę i cukier, zagotować, zmniejszyć gaz na średni poziom, podgrzewać kilkanaście minut (Nie mieszać łyżką! Można jedynie lekko poruszać rondlem)
8. Gdy cukier się rozpuści, a kolor karmelu będzie złocisty, lekko bursztynowy, zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać (Uwaga! Karmel będzie się pienił!).
9. Sos karmelowy doprawić solą morską (dałam dwie szczypty) i odstawić do przestudzenia/zgęstnienia.
10. Gdy karmel będzie lepki i gęsty, ale smarowny zamaczać w nim wierzch muffinek, następnie zamaczać w misce z popcornem. Aby babeczki sprawiły wrażenie wyższych, "pełniejszych" pojedyncze kawałki popcornu można maczać w karmelu i przyklejać na wierzch, tworząc jego drugą warstwę.









Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

   

6 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjnie:) pierwszy raz widzę taki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Uwielbiam takie słodko-słone smaki! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy, oryginalny zestaw. Chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają! Super przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. są wspaniałe! chętnie je przetestuje kiedys :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)