SKŁADNIKI – 4 sztuki:
mokre:
- mus z jednej dużej gruszki (ok. 1/3 szklanki)
- połowa jabłka
- pół łyżeczki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu waniliowego
- pół łyżki miodu
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru brązowego
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- pół łyżeczki cynamonu
- garstka rodzynek lub orzechów
Lukier: cukier puder, wrzątek, sok z cytryny, barwnik spożywczy
+ skórka pomarańczowa, posypki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Do formy na muffiny włożyć papierowe papilotki.
2. Przygotować mus z gruszek, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem i odrobiną esencji waniliowej lub aromatu.
3. Dodać olej i wszystkie mokre składniki wymieszać.
4. Przesiać mąkę, dodać brązowy cukier, imbir i cynamon - wymieszać.
5. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać, dodać rodzynki.
6. Masą napełniać papilotki do ok. 3/4 wys.
7. Piec ok. 25 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
8. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu udekorować lukrem (proporcje cukru do wrzątku 4:1 + trochę soku z cytryny + odrobina barwnika spożywczego - wedle uznania). Posypać skórką pomarańczową lub kolorowymi posypkami.
Tutaj muffiny upieczone i dekorowane przez uczestników warsztatów.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wczoraj upiekłam - wyszły pyszne i zniknęły naprawdę szybko (musiałam zrobić drugą turę, choć pierwsza była podwójna). Nie pozostaje nic innego jak dzisiaj upiec te muffinki, bo kuszą!
OdpowiedzUsuńmuszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie! Bardzo mnie kuszą :)
OdpowiedzUsuńmm.. z taką chęcią bym się tak dorwała to pokazanych babeczek.. jej, pyszności!
OdpowiedzUsuńimbir! <3 cynamon! <3 miód! <3 (nawet olej rzepakowy <3 bo jest zdrowy i pełen witamin ^^) Rzekłabym, że przepis doskonały ;)
OdpowiedzUsuń