poniedziałek, 15 października 2012

Conchiglioni faszerowane mięsem mielonym

Tak jeszcze nie było - prawie miesiąc bez blogowego pisania, ze sporadycznym gotowaniem i fotografowaniem w pośpiechu. Po drodze dużo pracy, zmiana stanowiska, nowe wyzwania - to był miesiąc pełen zmian. Obiecujemy, że się poprawimy i w październiku jeszcze kilka zaległych przepisów się pojawi... a listopad będzie pełen pyszności :)
Ostatnio gustowałyśmy w prostych daniach - klasyce, która chyba się nigdy się nie znudzi. Pyszne spaghetti czy rozgrzewające zapiekane makarony na posilenie po całym dniu pracy są najlepsze. Szkoda, że na takie dania nie można sobie pozwolić codziennie :)



SKŁADNIKI (dla 2 osób): 
  • 14 muszli makaronu conchiglioni
  • 2 puszki pomidorów w całości
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki listków tymianku ogrodowego
  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
  • 50 g tartej mozzarelli
  • natka pietruszki do posypania
  • śmietana 36% (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente. Przelać na sicie zimną wodą.
Pomidory z puszki umieścić w rondlu wraz z sokiem (pomidory z jednej puszki odłożyć do mięsa). Rozgnieść widelcem, dodać sol, pieprz i odrobinę cukru, podgrzewać do momentu, gdy pomidory całkowicie się rozpadną, pod koniec można zblenderować sos (opcjonalnie dodać odrobinę śmietany).
Na dwóch łyżkach oleju przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, pod koniec dodać plasterki czosnku. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mięso. Gdy już się usmaży podlać octem balsamicznym, dodać startą na grubych oczkach marchewkę, podlać odrobiną wrzątku i dusić razem kilka minut. Dodać rozgniecione, wcześniej odłożone pomidory oraz koncentrat i podgrzewać do odparowania. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Dodać listki tymianku i kukurydzę, wymieszać dokładnie.
Muszle nadziewać farszem. Piec 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej. Wyciągnąć posypać jeszcze serem i zapiec chwilę do jego rozpuszczenia. Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki w towarzystwie ulubionych warzyw lub surówki.



7 komentarzy:

  1. Już chciałam do was pisać dlaczego tak długo żadnego przepisu nie było - cieszę się, że już jesteście. Muszle cudownie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pysznie wyglądają! super apetyczne. od dawna się zabieram aby je zrobić i coś nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż za pomysłowe muszle... pysznie łypią na mnie z monitora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladają szałowo! Prostota w Waszym wydaniu jest bardzo wybujała i wytworna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie zapomniałam o istnieniu tych wspaniałych muszli makaronowych a tu taki smakołyk! Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)