- Po prostu ziemniaki, cukier, olejek migdałowy, kakao, może trochę wiórków. Robiła je bardzo często, wszyscy w pracy je uwielbiali.
- Ale z ziemniaków?
No właśnie. Z ziemniaków - po prostu :)
Ps. Na warsztatach nie dodaliśmy olejku - i tak były dobre :)
SKŁADNIKI (8-10 szt.)
- puree z 1 średniego ziemniaka (ok. pół
- szklanki)
- pół szklanki cukru pudru
- trzy czubate łyżki wiórków kokosowych
- kilka kropek olejku migdałowego, arakowego lub waniliowego
- 2 łyżki kakao
- kolorowe posypki, pokruszone orzechy, kakao – do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez dodatku soli!), jeszcze ciepłe rozgnieść na puree. Gdy zupełnie wystygną wymieszać z cukrem, wiórkami i olejkiem, dodać kakao i wyrobić na gładką masę. Formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą obtoczyć w wybranej posypce.
Odstawić do przesuszenia na ok. 2-3 godziny. Trzymać w zamkniętym pudełeczku lub folii.
W wykonaniu uczestników warsztatów były jeszcze bardziej kolorowe :)
fajne na impreze:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :).
OdpowiedzUsuńTo takie kryzysowe marcepanki z mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńczy trzeba je przechowywać w lodówce jak takie czekoladowe? - kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nie, bo są dosyć trwałe. Dobrze je jednak trzymać w jakiejś paczuszce, pudełku lub folii - nie przesuszają się :)
Usuńdziekuję:) cieszę się:) - kobiecemysli.pl
Usuńślicznie kolorowe!
OdpowiedzUsuńUlalalala...wygladaja bosko :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatnio robiłam trufelki... Pięknie je zrobiłaś! bardzo lubię gdy są obsypane tym kolorowym maczkiem :)
OdpowiedzUsuńprzecudownie wyglądają ! nie potrafiła bym sama zrobić :(
OdpowiedzUsuńCiekawe zastosowanie dla ziemniaków :)
OdpowiedzUsuń