Dzisiejsza propozycja to dosyć szybkie w przygotowaniu danie dla weekendowo (jak ja) zapracowanych - tortilla + usmażony z curry indyk, trochę rukoli i oczywiście mango chutney. Proste i pyszne.
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- 4 tortille pszenne
- 450-500 g piersi z indyka
- 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
- 4 duże garści rukoli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- przyprawa curry
- ok. pół słoiczka mango chutney
PRZYGOTOWANIE:
Indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry (ok. 2 łyżeczki). Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i usmażyć.
Tortille podgrzać na suchej patelni (po ok. 10 sek. z każdej strony). Każdą posmarować łyżką jogurtu, na środku ułożyć dużą garść rukoli i porcję usmażonego indyka, polać mango chutney i zawinąć. Podawać od razu - najlepiej z dodatkową miseczką z mango chutney, które można sobie dowolnie dawkować.
Pyszna propozycja - lubię mięsa z owocowymi konfiturami, ale jeszcze w tortili nie miałam okazji zjeść.
OdpowiedzUsuńSłodko-ostry kurczaka lub indyka uwielbiam. Już pokochałem to danie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie! Musze dodać, że pięknie tu u Ciebie!
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam czegoś takiego :) a bardzo lubię :) Propozycja połączenia mięsa i owoców jest dla mnie nie wypróbowana, ale bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńBardzo moje smaki ;) rewelacja!
OdpowiedzUsuńale elegancka! poproszę o jedną:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie