środa, 20 maja 2015

Granola

Moje śniadanie w "dniu roboczym" to zazwyczaj lekka owsianka. Śniadanie weekendowe to zupełnie inna bajka... z tej właśnie bajki pochodzi granola...



Przepis na nią w 99% pochodzi od niezawodnej Moniki z Gotuje, bo lubi. Ja dodaję więcej płatków i więcej wiórków kokosowych, ale reszta jest identyczna. I z całą świadomością stwierdzam, że to najlepsza granola pod słońcem... Smakuje tak, że zjadłabym całą blachę na raz i chrupie nawet dłuższą chwilę po zanurzeniu w jogurcie. Jest miodzio (nie tylko w przenośni;))! Jeśli marzy Wam się idealne, weekendowe śniadanie, to w piątek wieczorem koniecznie upieczcie granolę! Pokocha ją i mały i duży ;)


Granola

SKŁADNIKI: 
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich lub płatków wielozbożowych 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • ponad 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów (lub innych orzechów) 
  • po pół szklanki nasion dyni i słonecznika 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć) 
do podania:
  • jogurt grecki 
  • miód 
  • sezonowe owoce 

PRZYGOTOWANIE: 
1. W jednej misce wymieszać płatki, wiórki, nasiona i posiekane migdały.
2. W rondelku osobno wymieszać olej, miód, cukier i esencję. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 minuty aż cukier się rozpuści.
3. Płynną masą zalewamy sypkie składniki i mieszamy, aż syrop pokryje wszystkie ziarna.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć mieszankę.
5. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C (grzanie góra-dół). Co kilka minut wymieszać granolę, by równomiernie się przypiekła.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu rozdzielić grubsze ziarna i całość przełożyć do szczelnego pojemnika. Podawać z gęstym jogurtem, owocami i miodem. Śniadanie gotowe!






4 komentarze:

  1. Jakby mi ktoś zrobił taki słoiczek w prezencie to byłabym rada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy i owsianki (króluje nocna) i granole! ta wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam granolę we wszystkich kombinacjach smakowych
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. taka granola ma tylko jedną wadę- zbyt szybko się kończy! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)