Oto duszona cukinia z chudą wołowiną, w sosie curry z marchewką, podana z kaszą jaglaną... To jedno z tych w lekkich dań, które super sprawdzi się na kolację lub lunch i można je bez problemu przygotować w pół godziny. Polecam!
Cukinia faszerowana wołowiną + curry z marchewką
SKŁADNIKI
(dla dwóch osób):
- 1 średnia cukinia (ok. 25-30 dag)
- 20 dag mięsa mielonego z wołowiny
- 1 żółtko
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypta kuminu
- 1 cebulka (bardzo drobno posiekana)
- 1 łyżka ziaren słonecznika uprażonych
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia marchew
- 4 średnie, miękkie pomidory
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 200 g śmietanki 18% lub 1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)
- sól, pieprz, cukier (wg uznania)
Dodatkowo:
- kasza jaglana do podania - przygotowana wg przepisu na opakowaniu
- natka pietruszki posiekana - do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso doprawić solą, pieprzem i kuminem, wymieszać z żółtkiem i bardzo drobno posiekaną cebulką.
2. Cukinię przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ łyżeczką (nie będzie potrzebny - można go wykorzystać np. do jakiejś zielonej zupy-krem), wypełnić farszem (z lekką górką), posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i docisnąć.
3. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić cukinie, zaczynając od mięsa z pestkami słonecznika, obrócić delikatnie, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 15 minut.
4. Marchew pokroić w ukośne plastry, następnie w zapałki. Pomidory sparzyć, zahartować w zimnej wodzie, usunąć skórkę i gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
5. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić marchew i podsmażyć 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory, podsmażyć kolejne 3 minuty. Dodać śmietankę lub mleczko kokosowe, pastę curry, doprawić wg uznania solą i pieprzem lub cukrem. Dusić do uzyskania gęstej konsystencji.
6. Cukinię podawać z curry marchewkowo-pomidorowym i kaszą jaglaną ugotowaną wg przepisu na opakowaniu. Danie można posypać natką pietruszki i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Zjadłabym takie danie z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuń