wtorek, 19 maja 2015

Cukinia faszerowana wołowiną + curry z marchewką

Kasia ostatnio nas reaktywowała i zaprezentowała Wam kilka wege-dań, więc teraz czas na mnie ;) Na początek ode mnie przepis, który już jakiś czas czeka na publikację, ale zapewniam Was, że jest warty wypróbowania ;)



Oto duszona cukinia z chudą wołowiną, w sosie curry z marchewką, podana z kaszą jaglaną... To jedno z tych w lekkich dań, które super sprawdzi się na kolację lub lunch i można je bez problemu przygotować w pół godziny. Polecam!


Cukinia faszerowana wołowiną  + curry z marchewką

SKŁADNIKI 
(dla dwóch osób):
  • 1 średnia cukinia (ok. 25-30 dag)
  • 20 dag mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 żółtko
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta kuminu
  • 1 cebulka (bardzo drobno posiekana)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika uprażonych
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Curry:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia marchew
  • 4 średnie, miękkie pomidory 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 200 g śmietanki 18% lub 1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)
  • sól, pieprz, cukier (wg uznania)
Dodatkowo:
  • kasza jaglana do podania - przygotowana wg przepisu na opakowaniu
  • natka pietruszki posiekana - do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso doprawić solą, pieprzem i kuminem, wymieszać z żółtkiem i bardzo drobno posiekaną cebulką.
2. Cukinię przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ łyżeczką (nie będzie potrzebny - można go wykorzystać np. do jakiejś zielonej zupy-krem), wypełnić farszem (z lekką górką), posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i docisnąć.
3. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić cukinie, zaczynając od mięsa z pestkami słonecznika, obrócić delikatnie, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 15 minut.
4. Marchew pokroić w ukośne plastry, następnie w zapałki. Pomidory sparzyć, zahartować w zimnej wodzie, usunąć skórkę i gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
5. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić marchew i podsmażyć 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory, podsmażyć kolejne 3 minuty. Dodać śmietankę lub mleczko kokosowe, pastę curry, doprawić wg uznania solą i pieprzem lub cukrem. Dusić do uzyskania gęstej konsystencji.
6. Cukinię podawać z curry marchewkowo-pomidorowym i kaszą jaglaną ugotowaną wg przepisu na opakowaniu. Danie można posypać natką pietruszki i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.





1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)