Przepis na nią w 99% pochodzi od niezawodnej Moniki z Gotuje, bo lubi. Ja dodaję więcej płatków i więcej wiórków kokosowych, ale reszta jest identyczna. I z całą świadomością stwierdzam, że to najlepsza granola pod słońcem... Smakuje tak, że zjadłabym całą blachę na raz i chrupie nawet dłuższą chwilę po zanurzeniu w jogurcie. Jest miodzio (nie tylko w przenośni;))! Jeśli marzy Wam się idealne, weekendowe śniadanie, to w piątek wieczorem koniecznie upieczcie granolę! Pokocha ją i mały i duży ;)
Granola
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich lub płatków wielozbożowych
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- ponad 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów (lub innych orzechów)
- po pół szklanki nasion dyni i słonecznika
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
- jogurt grecki
- miód
- sezonowe owoce
PRZYGOTOWANIE:
1. W jednej misce wymieszać płatki, wiórki, nasiona i posiekane migdały.
2. W rondelku osobno wymieszać olej, miód, cukier i esencję. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 minuty aż cukier się rozpuści.
3. Płynną masą zalewamy sypkie składniki i mieszamy, aż syrop pokryje wszystkie ziarna.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć mieszankę.
5. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C (grzanie góra-dół). Co kilka minut wymieszać granolę, by równomiernie się przypiekła.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu rozdzielić grubsze ziarna i całość przełożyć do szczelnego pojemnika. Podawać z gęstym jogurtem, owocami i miodem. Śniadanie gotowe!
Jakby mi ktoś zrobił taki słoiczek w prezencie to byłabym rada ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy i owsianki (króluje nocna) i granole! ta wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam granolę we wszystkich kombinacjach smakowych
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
taka granola ma tylko jedną wadę- zbyt szybko się kończy! :)
OdpowiedzUsuń