Taka sałatka jest świetna jako samodzielne danie lunchowe lub dodatek do dań. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Poza świetnym smakiem to bogactwo zdrowia i witamin :) Smacznego!
Sałatka z pęczaku z pieczoną cukinią, papryką i batatami
SKŁADNIKI:
(6-8 porcji)
- 400 g kaszy pęczak
- 1 średnia cukinia
- 1 duża papryka czerwona (lub dwie mniejsze w różnych kolorach)
- 1 duży batat*
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy jamajka jerk
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
* batata można zastąpić dwoma marchewkami :)
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można wystudzić).
2. Warzywa umyć i pokroić (batata uprzednio obrać ze skórki).
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C., blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. W misce wymieszać 3 łyżki oliwy z solą, tymiankiem, pieprzem i przyprawą jamajka jerk. Wrzucić pokrojone warzywa i wymieszać.
5. Warzywa wyłożyć na blachę i piec ok. 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Można je bardzie podpiec na maksymalnej temperaturze, używając opcji broil/grill w ostatnich 5-10 minutach.
6. Upieczone warzywa można wystudzić, jeśli sałatkę podamy na zimno, po czym wymieszać z kaszą, dodać posiekany szczypiorek, doprawić jeszcze solą i pieprzem wg indywidualnych upodobań oraz octem winnym.
Fajny pomysł :) Jeszcze nigdy nie dodawałam pęczaku do sałatki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się co sobie przygotować na drugie śniadanie do pracy w piątek. No i problem z głowy:) Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bajecznie, pieczone warzywa musiały dać niesamowity smak i aromat.. super przepis:)
OdpowiedzUsuńTaka sałatka to coś dla mnie - idealna:)
OdpowiedzUsuńŚwietna, staram się przekonać do kaszy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pęczak! Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowo powstałego bloga! :)
www.fitnessie.blogspot.com