Strony

środa, 9 kwietnia 2014

Sałatka z pęczaku z pieczonymi warzywami

Wróciłyśmy z Kasią do pomysłu organizowania lunchów dla znajomych, co spotkało się z dosyć ciepłym przyjęciem :) Szlaki zostały przetarte - zeszły tydzień był kanapkowy, w tym postawiłyśmy na coś konkretnego. We wtorek na stole pojawił się prosty kurczak pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i sezamu, a do tego ta oto wegańska sałatka z pęczakiem i pieczonymi warzywami.



Taka sałatka jest świetna jako samodzielne danie lunchowe lub dodatek do dań. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Poza świetnym smakiem to bogactwo zdrowia i witamin :) Smacznego!

Sałatka z pęczaku z pieczoną cukinią, papryką i batatami

SKŁADNIKI:
(6-8 porcji)
  • 400 g kaszy pęczak
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża papryka czerwona (lub dwie mniejsze w różnych kolorach)
  • 1 duży batat*
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy jamajka jerk
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
* batata można zastąpić dwoma marchewkami :)

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można wystudzić).
2. Warzywa umyć i pokroić (batata uprzednio obrać ze skórki).
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C., blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. W misce wymieszać 3 łyżki oliwy z solą, tymiankiem, pieprzem i przyprawą jamajka jerk. Wrzucić pokrojone warzywa i wymieszać.
5. Warzywa wyłożyć na blachę i piec ok. 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Można je bardzie podpiec na maksymalnej temperaturze, używając opcji broil/grill w ostatnich 5-10 minutach.
6. Upieczone warzywa można wystudzić, jeśli sałatkę podamy na zimno, po czym wymieszać z kaszą, dodać posiekany szczypiorek, doprawić jeszcze solą i pieprzem wg indywidualnych upodobań oraz octem winnym.




7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) Jeszcze nigdy nie dodawałam pęczaku do sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zastanawiałam się co sobie przygotować na drugie śniadanie do pracy w piątek. No i problem z głowy:) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę bajecznie, pieczone warzywa musiały dać niesamowity smak i aromat.. super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka sałatka to coś dla mnie - idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna, staram się przekonać do kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pęczak! Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    Zapraszam na nowo powstałego bloga! :)
    www.fitnessie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)