Niemniej jednak dziś proponuję ciekawe połączenie wytrawnych gofrów na kefirze z prażoną cebulką w połączeniu z orzeźwiającą sałatką z warzyw i szynki (tę samą, którą zrobiłam wczoraj) oraz pysznym jajkiem w koszulce - rzecz jasna z płynnym wnętrzem. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie :)
Gofry na kefirze z sałatką z szynką i jajkiem w koszulce
SKŁADNIKI
(na 3 porcje - trzy napełnienia serduszkowej gofrownicy):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka prażonej cebulki (lub zeszklonej na maśle)
- 1 szklanka kefiru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko Farmio
- 1/3 proporcji sałatki z szynką wg tego przepisu (wystarczy na 3 porcje gofrów)
- 3 jajka Farmio
- 1 łyżka octu do gotowania jajek
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszać suche składniki na ciasto do gofrów, dodać jajko, olej i kefir. Wymieszać trzepaczką ręczną lub elektryczną, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cebulkę i połączyć ją z ciastem.
2. Gofrownicę rozgrzać na maksymalny poziom, nakładać porcje ciasta na tafle rozgrzanej gofrownicy. Zamknąć, smażyć na rumiany, złocisty kolor. Jeśli po pierwszej zmianie lampki gofry nadal będą blade, powtórzyć czynność do uzyskania odpowiedniego koloru i chrupkości.
3. Składniki na sałatkę połączyć w misce (można ją przygotować wcześniej i podlać oliwą przed podaniem).
4. Jajka w koszulkach przygotować w wirze - szczegółowa instrukcja przygotowania tutaj (klik). Najlepiej przygotowywać je pojedynczo.
5. Gotowe obtaczać delikatnie w drobno posiekanym szczypiorku.
6. Na gofrach ułożyć sałatkę i jajko w koszulce.
Przepis zgłoszony do konkursu z jajkami Farmio organizowanego przez Kasię z bloga: www.gotowaniecieszy.blox.pl.
wiosenne i pyszne!!!
OdpowiedzUsuńDostać takie śniadanie do łóżka ;)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie żarełko mniam,a szczególnie to żółtko rozpływające sie :)
OdpowiedzUsuń