Przepis powstał specjalnie do zimowego numeru Spring Plate (który możecie podejrzeć tutaj: klik).
Terrinki z łososiem
SKŁADNIKI:
(ok. 10 sztuk)
- 300 g łososia wędzonego (lub marynowanego typu gravlax)
- 500 g twarogu naturalnego trzykrotnie mielonego
- 3 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego (opcjonalnie)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 120 ml wrzątku
- 1 łyżka oleju do wysmarowania foremek
- plasterki ogórka i rzodkiewki
- cząstki cytryny
- koperek
PRZYGOTOWANIE:
1. Małe kokilki lub plastikowe naczynia do dressingów (poj. ok. 80-100 ml) wysmarować olejem i wyłożyć kawałkami folii spożywczej tak, aby brzegi folii lekko wystawały.
2. W miseczce rozpuścić żelatynę we wrzątku.
3. Serek przełożyć do dużej miski, dodać chrzan, odcedzony z zalewy i osuszony pieprz (opcjonalnie - dla miłośników;)), wlać żelatynę i rozmieszać masę przy pomocy trzepaczki.
4. Do naczynek wkładać po kawałku łososia, rozłożyć masę do połowy wysokości naczynek, ułożyć kolejne plastry łososia i zapełnić resztą masy.
5. Zawinąć brzegi folii do środka, wstawić na 3-4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc.
6. Wykładać ostrożnie z foremek, usuwając folię. Dekorować plastrami rzodkiewki i ogórka, cząstkami cytryny i koperkiem.
wyglądają świetnie! takie mini galarciki, a w dodatku z moim ulubionym łososiem :)
OdpowiedzUsuńSmakowite i bardzo ładnie podane.
OdpowiedzUsuńtakie proste i takie piękne! Oczywiście smaczne również :D Koniecznie muszę zrobić! No i tak przy okazji jeśli można zapytać, gdzie kupiłaś taki ładny talerzyk/półmisek ? Jest po prostu WSPANIAŁY!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńJejku, wyglądają tak kolorowo!
OdpowiedzUsuńSą tak piękne, że aż szkoda byłoby mi je ruszać:P
OdpowiedzUsuń