niedziela, 22 grudnia 2013

Tarteletki z sardynkami, olejem rzepakowym i cebulą

Sardynki. Małe rybki zamknięte w puszkach - przysmak z dawnych lat... teraz coraz rzadziej na naszych stołach. A szkoda, bo to jeden z bardziej konkretnych, rybnych przysmaków - sardynki nie są mdłe i równie dobrze jak makrele sprawdzają się w pastach kanapkowych.



Nie mogło ich zabraknąć w temacie rybnych przekąsek, dlatego w Spring Plate otwierają nasz set przepisów. Takie tarteletki to idealna forma przekąski (w dodatku wcale nie tak małej jakby się mogło wydawać!). Sardynki dobrze się zgrywają z cebulką przesmażoną na oleju rzepakowym. A sam olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 dlatego w tym daniu mamy zdrową, "kwasową" kumulację :)


Tarteletki z sardynkami, olejem rzepakowym i cebulą (8-10 sztuk) 
SKŁADNIKI:

ciasto 
  • 230 g mąki pszennej + do podsypania 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży 
  • 150 ml ciepłego mleka 
  • 1 łyżeczka octu 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
nadzienie 
  • 300 g sardynek z oleju (2 puszki) 
  • 500 g cebuli 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki na ciasto wymieszać.
2. Dodać kolejno ocet, jajko i ciepłe mleko. Wymieszać, po czym wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby.
3. Podzielić ciasto na 8-10 części, lekko je rozpłaszczyć i umieścić w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na czas przygotowania farszu w ciepłe miejsce.
4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Dusić na wolnym ogniu aż zmięknie (ok. 30 min.), w razie potrzeby podlać odrobiną wrzątku. Pod koniec posolić do smaku.
5. Na każdej tarteletkę ułożyć równomiernie cebulę.
6. Sardynki odsączyć z oleju i układać na wierzchu tarteletek po 2-3 sztuki.
7. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać szczyptę soli i pieprzu i skropić każdą tarteletkę. Odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
8. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. (grzanie góra-dół). Piec tarteletki 25-30 minut, aż brzegi będą złociste.
Podawać na ciepło lub na zimno.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam sardynki, zwłaszcza na świeżym chlebie tylko z masłem! Przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. O, sardynki! Mało osób o nich słyszało, a szkoda bo są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Są po prostu wspaniałe! Wykorzystanie sardynek bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)