Nie mogło ich zabraknąć w temacie rybnych przekąsek, dlatego w Spring Plate otwierają nasz set przepisów. Takie tarteletki to idealna forma przekąski (w dodatku wcale nie tak małej jakby się mogło wydawać!). Sardynki dobrze się zgrywają z cebulką przesmażoną na oleju rzepakowym. A sam olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 dlatego w tym daniu mamy zdrową, "kwasową" kumulację :)
Tarteletki z sardynkami, olejem rzepakowym i cebulą (8-10 sztuk)
SKŁADNIKI:
ciasto
- 230 g mąki pszennej + do podsypania
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka octu
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 300 g sardynek z oleju (2 puszki)
- 500 g cebuli
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki na ciasto wymieszać.
2. Dodać kolejno ocet, jajko i ciepłe mleko. Wymieszać, po czym wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby.
3. Podzielić ciasto na 8-10 części, lekko je rozpłaszczyć i umieścić w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na czas przygotowania farszu w ciepłe miejsce.
4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Dusić na wolnym ogniu aż zmięknie (ok. 30 min.), w razie potrzeby podlać odrobiną wrzątku. Pod koniec posolić do smaku.
5. Na każdej tarteletkę ułożyć równomiernie cebulę.
6. Sardynki odsączyć z oleju i układać na wierzchu tarteletek po 2-3 sztuki.
7. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać szczyptę soli i pieprzu i skropić każdą tarteletkę. Odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
8. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. (grzanie góra-dół). Piec tarteletki 25-30 minut, aż brzegi będą złociste.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Uwielbiam sardynki, zwłaszcza na świeżym chlebie tylko z masłem! Przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńO, sardynki! Mało osób o nich słyszało, a szkoda bo są pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Są po prostu wspaniałe! Wykorzystanie sardynek bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuń