Oto drugi przepis, który trafił do Spring Plate - z naszym ulubieńcem śledzikiem. Tę sympatię do śledziowych smaków wyniosłyśmy z domu, gdzie śledzik w oleju z kiszonym ogórkiem i grzybkami stawiany był pod naszymi nosami już od dziecięcych lat - królował na stole wigilijnym, w sylwestra i przy okazji każdych urodzin czy imienin rodziców. Taka sytuacja :)
Teraz coraz częściej jemy go w innej postaci niż ta, którą raczyłyśmy się w domu. Faktem jednak jest, że idealnie do niego pasuje nasz polski rzepakowy olej. Wszak olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego ze śledzikiem tworzy naprawdę zgrany duet... chyba nie ma lepszego w polskiej kuchni :)
Sałatka
śledziowa z ziemniakami i dressingiem musztardowym z olejem rzepakowym
SKŁADNIKI:
450 g śledzia z oleju (typu matias)
400 g ziemniaków
1 czerwone jabłko
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 szczypty grubo mielonego pieprzu
4-5 liści sałaty lodowej
dressing
3 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu lipowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić.
2. Śledzie pokroić w nieduże kawałki, jabłko w kostkę, cebulę w piórka.
3. Wszystkie składniki wymieszać z koperkiem i pieprzem.
4. W osobnej miseczce wymieszać składniki dressingu i połączyć z sałatką.
5. Sałatkę podawać w liściach sałaty lodowej, można udekorować gałązką koperku lub kiełkami.
dziewczęta, jak kusząco! uwielbiam takie sałatki :]
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuń