Wędzona makrela wydaje się rybą niedocenioną - najczęściej jest dodawana do wszelkiego rodzaju past kanapkowych. Ja jednak lubię ją łączyć z czymś delikatnie słodkim - dzięki temu nabiera wyrazu. Ugotowany buraczek pasuje idealnie :)
Pumpernikiel z sałatką z buraczków i makrelą
SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba typu pumpernikiel
- 1 średni burak (ok. 200 g)
- 150 g makreli wędzonej
- szczypior
- koperek
- młotkowany pieprz
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- sól do smaku
- odrobina masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Buraka w skórce ugotować do miękkości (ok. 40 min.), wystudzić i obrać.
2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w zapałki.
Wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić solą.
3. Makrelę
oddzielić od ości.
4. Pumpernikiel podzielić na trójkąty i
posmarować masłem.
5. Układać sałatkę z buraczków, makrelę,
posypać pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem.
Jakie śliczne kolory! Świetny pomysł na zdrowe kanapki :)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki :)
OdpowiedzUsuń