niedziela, 21 lipca 2013

Kotleciki mielone z kurczaka w bekonie z kolorową cukinią

Mam już swoją upragnioną maszynkę do mięsa - sprzęt, który kiedyś wydawał mi się niepotrzebną fanaberią (po przecież można kupić mięso już zmielone), ale od czasu, gdy zaczęłam pracować w kuchni stał się niezbędny także w tej domowej. Bo fakt, że można sobie wszystko samemu zmielić, mieć kontrolę nad tym procesem i wiedzieć co tam w środku jest, napawa jakąś taką pewnością w duchu "wiem co jem" :)



To dane jest idealne na obiad. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno (z odrobiną octu balsamicznego) lub z razowym pieczywem, brązowym ryżem czy grillowanymi plastrami ugotowanych w mundurkach ziemniaków. W sam raz na niedzielę :)


Kotleciki mielone z kurczaka w bekonie z kolorową cukinią

SKŁADNIKI: (dla 2 osób)
  • 320 g mięsa mielonego z filetu kurczaka (może być inna część kurczaka lub indyka)
  • 4 plastry chudego (!) wędzonego bekonu*
  • listki świeżego tymianku ogrodowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy
  • kilka malutkich zielonych cukinii lub dwie średnie
  • 1 średniej wielkości żółta cukinia
  • do podania:
  • kolorowe pomidorki koktajlowe
  • młoda dymka
  • sok z cytryny
  • roszponka

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół).
2. Filety z kurczaka zmielić przy pomocy maszynki. Mięso mielone doprawić sporą ilością listków tymianku (ok. 1 łyżki), bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku, pieprzem i szczyptą soli - bekon jest słony.
3. Dłonie natrzeć olejem, uformować cztery kulki z mięsa, spłaszczyć, każdą owinąć w plaster bekonu. Podpiekać z obu stron na posmarowanej olejem powierzchni grilla elektrycznego lub na patelni o nieprzywierającej powłoce.
4. Gdy bekon się zarumieni i tłuszcz wytopi, umieścić kotleciki na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Zapiekać 10 minut.
5. W tym czasie cukinie zielone pokroić wzdłuż na pół a żółtą w 5-7 mm plastry. Umieścić w misce, wymieszać z 2 łyżkami oleju, aby całe kawałki warzyw były nim pokryte. Smażyć z obu stron na grillu lub patelni. Nie podlewać dodatkowo tłuszczem. Gdy pojawią się rumiane paski, można przełożyć cukinie do formy z mięsem, oprószyć solą i trzymać w cieple.
5. Pomidorki pokroić wzdłuż, szczypior posiekać.
6. Podawać wszystko razem, z dodatkiem roszponki.

* Dobrze wybrać jak najchudszy bekon. Mi udało się kupić taki, który wyglądem dorównywał wędzonej polędwicy - miał ok. 2 mm pasek tłuszczu :)







6 komentarzy:

  1. robiłam jakiś czas temu podobne, zapraszam do obejrzenia: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2013/06/kotleciki-mielone-z-pistacjami-otulone.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie pokazane danie, aż ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, wyglądają obłędnie! Bekon dodaje fantastycznego smaku i aromatu, więc musiały smakować bosko!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)