sobota, 27 lipca 2013

Zupa-krem z młodych ziemniaków z okrasą z kurek

Zupa. Już dawno jej u nas nie było. Gdy temperatury rosną ochota na zupę spada... na stole czasem pojawia się czasem tradycyjny chłodnik litewski, a ciepłe zupy wracają dopiero w czasie jesieni.



Tym razem jednak ochota przyszła wcześniej, a wraz z nią pojawił się pomysł na pyszną i kremową zupę ziemniaczaną z okrasą z kurek. I latem i jesienią będzie smakować wyśmienicie! Ta zupa nie wymaga dodatkowego zagęszczania, można ją ugotować na wywarze mięsnym lub rosole z kurczaka i jest na tyle sycąca, że drugie danie może nie być konieczne :)


Zupa-krem z młodych ziemniaków z okrasą z kurek

SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • włoszczyzna (1 młoda marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera + kilka liści, mały kawałek pora)
  • 1,2 kg młodych ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
okrasa:
  • 150 g świeżych kurek
  • 4 cienkie plastry chudego wędzonego bekonu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obrać cienko ze skórki, pokroić w małe kawałki. Resztę warzyw również obrać i pokroić.
2. Do garnka o pojemności 3 l. wlać olej i rozgrzać. Gdy będzie gorący wrzucić pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 3 minut, mieszając.
3. W czajniku zagotować wodę. Do garnka wrzucić ziemniaki, ziele, liść laurowy, dodać 2 łyżeczki soli, zalać wrzątkiem. Gotować ok. 30 minut od momentu zagotowania pod przykryciem.
4. W tym czasie przygotować okrasę. Kurki przepłukać dokładnie, usunąć drobinki piasku. Większe grzyby pokroić, a małe zostawić w całości.
5. Bekon, cebulkę i czosnek drobno posiekać. Na suchą patelnię wrzucić kurki, smażyć kilka minut, odparować całą wodę, lekko zarumienić grzyby.
6. Dodać resztę pokrojonych składników oraz odrobinę oleju. Przesmażyć wszystko razem do uzyskania złocistej, chrupiącej okrasy. Na koniec doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
7. Gdy warzywa w garnku będą miękkie, usunąć liście, ziele angielskie i liście selera. Zmiksować dokładnie.
8. Po spróbowaniu doprawić jeszcze solą wg uznania i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Dodać świeży koperek i masło (dzięki któremu zupa będzie miała aksamitną konsystencję) i wymieszać.
9. Nalewać do miseczek lub głębokich talerzy, a na wierzchu ułożyć okrasę.
Zupę można wzbogacić o listki świeżego majeranku.



10 komentarzy:

  1. Danie bardzo w moim guście, wszystkie składniki uwielbiam:). A ich wspólne połączenie musiało zaowocować boskim smakiem:)Jestem tego pewna! Rewelacja! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka, mniam :) Czy moge spytac skad macie taka piekna, drewniana deske? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta deska, jak i większość naszych deseczek jest od ilovenature.pl :)

      Usuń
    2. Dziekuje za dopowiedz :) Szkoda tylko, ze na tej stronie wszystkie deski sa juz wyprzedane... :(

      Usuń
    3. Majko aktualizacje są co poniedziałek - dzisiaj wieczorem będą zapewne nowości :) Śledź na facebooku: https://www.facebook.com/ilnature, tam najszybciej złapiesz zajawki nowych rzeczy :)

      Usuń
  3. z kurek i ziemniaków, aaaa... ale pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna zupka... szczególnie podoba mi się pomysł z tą okrasą z kurek i bekonu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Na pewno zupa była pyszna :)
    U nas też znajdziesz coś pysznego: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ Zapraszamy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)