poniedziałek, 18 października 2010

Pizza z anchois, oliwkami i kaparami na ziołowym spodzie

SKŁADNIKI:
    CIASTO
  • mąka ok. 3,5- 4 szklanki
  • 1,5 szklanki wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 op. drożdży suchych dr Oetkera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół (mix oregano, bazylia, tymianek)
  • SOS
  • kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 czubate łyżeczki pasty paprykowej Ajwar, łagodnej
  • sól, pieprz, łyżeczka ziół
  • ząbek czosnku
  • DODATKI
  • 2 kule mozzarelli
  • 15 dag sera twardego grand gouda lub bursztyn
  • łyżki kaparów
  • 20 zielonych oliwek
  • puszeczka koreczków anchois
  • 1 czerwona cebula
  • orzeszki piniowe lub ziarenka słonecznika
  • szpinak lub rukola
  • tymianek świeży
PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki wsypać drożdże z cukrem, zalać do połowy ciepłą (nie gorącą) wodą, odstawić w ciepłe miejsce na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, posolić, dodać zioła. Kolejną szklankę wody wlać do rondelka, dodać oliwę, podgrzać chwilę by była ciepła (ok. 37 stopni). Wlać do mąki, dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać szybko drewnianą łyżką, wyłożyć masę na wysypany mąka blat i wyrabiać szybko ciasto dosypując mąkę - tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Kulę położyć na tacy, posmarować wierzch oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 
W tym czasie pokroić cebulę i oliwki, odsączyć kapary z zalewy, zetrzeć ser, mozzarellę pokroić w plastry i przygotować sos. Pomidory dobrze odsączyć - sok nie będzie potrzebny - można zużyć do innej potrawy lub np zamrozić w kostkach. Pomidory wymieszać z pastą ajwar, koncentratem, ziołami i posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić. Włożyć kamień do piekarnika na metalową kratkę, na drugą od dołu wysokość lub na środkową, ustawić temp. na 230 stopni. Kamień musi się nagrzewać 30 minut, najlepiej w trakcie, gdy będzie wyrastać ciasto. Kamień powinien być przed wstawieniem przetarty wilgotną ściereczką. 
Ciasto podzielić na 2 części. 
Pierwszą kulę rozwałkować, uformować okrąg palcami, położyć ciasto na wysypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia. (Okrąg nie powinien być zbyt duży i cienki, średnica ok 25 cm - by łatwiej było go wsunąć na kamień). Można też podzielić na 4 małe pizze. Wysmarować połową sosu, dodać cebulę, oliwki, mozzarellę, anchois, kapary, orzechy lub słonecznik, posypać startym serem. Można też piec bez sera i posypać pod koniec, by się rozpuścił ładnie a nie całkiem zarumienił. Wysunąć lekko kratkę piekarnika, szybko umieścić pizzę na kamieniu - zsunąć ją z papieru bezpośrednio na kamień. Piec ok. 20 minut. 
Tak samo drugą pizzę. Gotową posypać świeżymi liśćmi szpinaku lub wyrazistej rukoli albo listkami tymianku, podawać z majonezem. Wyszła pyszna i chrupiąca. 2 porcje=2 pizze - ilość kawałków na głowę zależna od apetytu :) Pizzę można wykonać oczywiście klasycznie, piekąc na prostokątnej dużej blasze, nie dzieląc ciasta na dwie części. Wtedy czas pieczenia to 25-30 min.  


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)