Zimą w naszej kuchni królują cytrusy, wymiennie z jabłkami i gruszkami. I to właśnie gruszki stały się tym razem składnikiem muffinkowego ciasta. Z delikatnie kardamonowym aromatem i lekko migdałową kruszonką są idealne, by zapakować je do pracy i zjeść do śniadaniowej kawy lub herbaty :)
Muffiny gruszkowe z migdałową kruszonką
SKŁADNIKI
(14 muffinek)
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- 2 małe gruszki (ok. 300 g, odmiana konferencja)
- opcjonalnie – pół łyżeczki kardamonu
kruszonka:
- 30 g masła
- 30 g płatków migdałów
- 30 g cukru
- 50 g mąki pszennej
na wierzch:
- 1/2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: szczypta cynamonu lub mielonego kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować kruszonkę – płatki migdałów zmielić (w małej przystawce blendera lub młynku do kawy), zagnieść ciasto z masła, zmielonych migdałów, cukru i mąki. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowania muffinek włożyć do zamrażarki.
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C (grzanie góra / dół).
3. Gruszki pokroić w kostkę o grubości ok. 1 cm.
4. W dużej misie wymieszać mleko, jajka i olej. W mniejszej mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do mokrych i krótko zmiksować na gładką masę.
5. Do masy dodać pokrojone gruszki i delikatnie przemieszać. Nakładać do formy wyłożonej papilotkami, do wysokości 3/4 papilotek. Na wierzch palcami pokruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę.
6. Piec 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z mielonym cynamonem lub kardamonem.
Pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńmigdały i kruszonka - bajeczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń