sobota, 30 maja 2015

Śledziowy tatar z nowalijkami na kajzerce + konkurs z Seko

Śledzie... jedni je kochają, inni nienawidzą... My należymy zdecydowanie do tej pierwszej grupy. To uwielbienie wyniosłyśmy z domu, w którym śledzie pojawiały się na stole regularnie i, o dziwo, wcale się nam nie nudziły. Mogły być przecież kwaśne lub słone, mogły być w ziołach lub śmietanie, mogły być w majonezie lub sosie musztardowym... śledzie zdecydowanie nigdy nie były nudne ;)




Teraz jest świetny czas, by śledzie łączyć z sezonowymi warzywami - świetnie komponują się z ogórkiem małosolnym, dymką, koperkiem i rzodkiewkami... My przygotowałyśmy pyszny tatar śledziowy z nowalijkami, który na chrupiącej kajzerce z jogurtowo-koperkowym sosem smakuje po prostu obłędnie! :)
Jeśli Wy macie pomysł na to jak połączyć śledzie z sezonowymi warzywami zerknijcie poniżej... czeka tam na Was mały konkurs ;)


Śledziowy tatar z rzodkiewką, ogórkiem małosolnym i szczypiorem z jogurtowo-koperkowym sosem na kajzerkach

SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
  • 2 kajzerki lub bagietka
  • 2 filety śledziowe Seko z suszonymi ziołami (Beczka Śledzi) + trochę cebulki z zalewy
  • kilka rzodkiewek
  • szczypior od dymki
  • 1 mały ogórek małosolny
  • jogurt naturalny (ok. dwie duże łyżki)
  • koperek
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE:
1. Filety śledziowe Seko osączyć delikatnie z zalewy (nie osuszać) i drobno pokroić. Z zalewy wyłowić ok. łyżkę cebulki i również drobno pokroić.
2. Rzodkiewki umyć i pokroić w ćwierćplasterki. Ogórka małosolnego pokroić w kosteczkę, a szczypior posiekać.
3. Wymieszać warzywa ze śledziem, przyprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
4. Przygotować sos jogurtowy: dwie łyżki jogurtu wymieszać z posiekaną gałązką koperku, rozgniecionym małym ząbkiem czosnku, szczyptą pieprzu, brązowego cukru i soli i dokładnie wymieszać.
5. Tatar podawać na pszennych kajzerkach lub bagietkach, polać jogurtowo-koperkowym sosem.
Smacznego!





KONKURS DLA MIŁOŚNIKÓW RYB! 

Mamy dla Was mały konkurs - przyślijcie na nasz adres mailowy - paletasmaku@gmail.com - przepis na potrawę ze śledziami Seko, które połączycie z sezonowymi warzywami - np. młodymi ziemniaczkami, szparagami, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką, młodą kapustą, koperkiem itp. ;) 3 przepisy, które najbardziej przypadną nam do gustu nagrodzimy zestawami od Seko.
Firma Seko ufundowała 3 zestawy dla zwycięzców, każdy zawiera 2 słoiki z serii Jedyne Takie, wybraną konserwę i tuńczyka.

Kilka technicznych informacji:
1. Konkurs zaczyna się dzisiaj i trwa do poniedziałku - 8 czerwca, do godz. 15:00. Trzech laureatów wyłonimy we wtorek 9 czerwca do godz. 15:00 i ogłosimy na naszym fanpage'u na facebooku i w aktualizacji tego wpisu.
2. Każdy z Was może przesłać maksymalnie 2 przepisy. Zdjęcia nie są konieczne, ale ważne jest to, żeby przepis nie pochodził z wcześniejszych konkursów z produktami firmy Seko
3. Skontaktujemy się z laureatami mailowo w sprawie danych do wysyłki nagród, które przekażemy firmie Seko. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Polski.
4. I serdeczna prośba na koniec - nie kopiujcie przepisów z Internetu! Wierzymy w Waszą uczciwość i kreatywność! 








AKTUALIZACJA I WYNIKI KONKURSU:
Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia w konkursie! Przyszło do nas kilkanaście przepisów, z których przyznajemy, niełatwo było wybrać te trzy wyjątkowe :)

Miło nam ogłosić, że laureatkami konkursu są:
- pani Aneta Majchrzak za przepis na: Ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera, śledzi, rzodkiewki, szczypiorku, z rukolą i prażonymi pestkami dyni (do którego użyła filetów śledziowych z suszonymi ziołami Seko)
- pani Zofia Hnatusz za przepis na: Kujawskiego śledzia ze śmietaną, młodą cebulką i jabłkiem (do którego użyła filetów śledziowych lekko solonych a la matjas Seko)
- pani Jolanta Cieślak za przepis na: Sałatkę z młodymi ziemniaczkami, dymką, ogórkiem małosolnym i śledzikiem w oleju wiejskim Seko, z lekkim dressingiem musztardowym

Z laureatkami skontaktujemy się mailowo.
Gratulujemy ;)



2 komentarze:

  1. Wygląda co najmniej apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! Na konkurs pewnie coś wymyślę, bo uwielbiam śledziki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)