wtorek, 26 maja 2015

Sernikobrownie z truskawkami

Polskie truskawki już są! Z radością rozpoczęłam sezon pieczenia ciast z truskawkami, przy okazji oczywiście podjadając po troszku z kobiałki. Tęskniłam za tym prawdziwym truskawkowym smakiem i zapachem... całe szczęście to dopiero początek sezonu...



Na pierwszy ogień poszło sernikobrownie z truskawkami. To porcja "rodzinna", ale cóż... gdy tylko oznajmiłam, że będę piec, to posypały się zamówienia od znajomych i z dużej blachy niewiele zostało. Bądźcie przewidujący i też upieczcie dużą blaszkę! ;)


Sernikobrownie z truskawkami

SKŁADNIKI:
(na dużą blachę - 30 x 40 cm)
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
warstwa brownie:
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masła (2 kostki)
  • 6 jajek
  • 350 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
warstwa serowa:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (może być "z wiaderka)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 4 jajka
  • puszka mleka skondensowanego

PRZYGOTOWANIE:
1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Wrzucić do niewielkiego garnuszka, dodać cukier, podgrzewać ok. 10 minut, po czym zmiksować - masa nie musi być gładka, mogą w niej być kawałki truskawek. Wystudzić.
2. W niewielkim rondelku rozpuścić czekoladę z masłem, wystudzić. Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C, a formę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Zwolnić obroty na najniższe miksera i dodać najpierw masło z czekoladą, a następnie przesianą mąkę.
4. Wlać masę do formy i wstawić do piekarnika na 15 minut.
5. Na niskich obrotach miksera wymieszać ser z mlekiem skondensowanym i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodawać po jednym jajku i miksować, aż masa będzie gładka.
6. Masę wylać na podpieczone brownie, na wierzch ponakładać truskawki i patyczkiem rozprowadzić je w kolorowe smugi.
7. Piec w temp. 170°C przez ok. 40 min. Zostawić do wystudzenia w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie schłodzić w lodówce.





4 komentarze:

  1. Sernik? Tak! Brownie? Oczywiście. Połączenie - zdecydowane chcę to jeść! :)
    Z przepisu na bank skorzystam, pysznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do sernikobrownie zabierałam się już kilka razy, w sezonie truskawkowym 2015 nie odpuszczę :p

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)