wtorek, 12 maja 2015

Nuggetsy z tofu + szparagi z pistacjami

Tofu... jeśli po kilku przepisach z naszej strony nadal macie tofu-fobię, to ten super prosty przepis ostatecznie może ją ostatecznie przełamać ;) Oto nuggetsy z tofu w doborowym, szparagowym i orzechowym towarzystwie.






Do przygotowania tego dania użyłam mojego najnowszego odkrycia, czyli tofu z ziołami. Było niewiele droższe od "zwykłego" (zapłaciłam ok. 7 zł), a w składzie miało czosnek, cząber, tymianek, majeranek, oregano, bazylię i rozmaryn... czyli krótko mówiąc - SMAK. Tym samym nie wymagało wszystkich tofu-zabiegów, którym zawsze poddawałam te sojowe kostki ;) Co się dalej z nim stało możecie przeczytać poniżej...


Nuggetsy z tofu + szparagi z pistacjami

SKŁADNIKI:
(2-3 porcje)
nuggetsy
szparagi:
  • 1/2 - 2/3 pęczka szparagów
  • sól, cukier
  • odrobina oleju lnianego
  • ok. 50 g pistacji solonych
  • wegański parmezan z migdałów (klik)

PRZYGOTOWANIE:
1. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Związać szparagi w pęczek i gotować kilkanaście minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru*.
2. Tofu osączyć z zalewy (ale nie osuszać zupełnie) i pokroić wzdłuż na trzy długie plastry o szerokości ok. 1 cm, każdy z tych plastrów podzielić na 4 części - nieduże kotleciki (jak na zdj.).
3. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju rzepakowego. Bułkę tartą wymieszać ze sporą szczyptą soli i obtaczać w niej kotleciki z tofu.
4. Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.
5. Podawać kotleciki na ugotowanych szparagach, posypanych parmezanem z migdałów i pistacjami, pokropić olejem lnianym.

* to nie jest post sponsorowany :)
** Dla niewtajemniczonych - gotowanie szparagów dokładniej jest opisane np. tu i tu ;)









4 komentarze:

  1. świetny pomysł na podanie tofu! składniki mam także z przyjemnością wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! Tofu z ziołami Polsoi jeszcze nie próbowałam, ale to najnowsze z pomidarami jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)