Od "pierwszego razu" stałam się chia-entuzjastką. Myślę, że niemal każdy, kto próbował puddingu chia mnie zrozumie. Taki pudding jest dobry i na śniadanie i na deser, a przy tym lekki, sycący i zdrowy. Jak go nie uwielbiać? ;)
Kokosowy pudding chia z jeżynami, borówkami i figą
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- mała puszka mleczka kokosowego (165 ml) - użyłam takiego z 5% zawartością tłuszczu
- 2 łyżki nasion chia
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu płynnego)
do podania: - borówki
- jeżyny
- figa
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce wymieszać mleczko kokosowe, nasiona i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
2. Dodać syrop z agawy lub miód, wymieszać, przelać do niewielkich szklanek/pucharków lub słoiczków.
3. Wstawić na lodówki - najlepiej na całą noc. Nasiona w tym czasie kilkukrotnie się powiększą i lekko zżelują mleczko.
4. Podawać z owocami - na początek jesieni najlepsze będą borówki, jeżyny i figi :)
Wygląda rewelacyjnie :) Przyznam, że nie miałam jeszcze okazji próbować tych nasion, ale ciekawa jestem ich smaku :)
OdpowiedzUsuńJadłabym! :)
OdpowiedzUsuńTe nasionka kuszą, chyba kupię trochę na próbę, może moim dzieciakom zasmakuje taki deser
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńI przypuszczam, że tak też smakuje.
pycha!
OdpowiedzUsuń