sobota, 28 czerwca 2014

Grillowany łosoś z czereśniowo-pomidorowym sosem BBQ

W domu warzywa rosną jak szalone. Pomidory powoli stają się mięsiste, a czereśnie tak słodkie, że szpaki nie zważają na wszystkie odstraszacze... za chwilę zostaną już tylko wiszące pestki. Listki buraczków są jeszcze maleńkie, ale o to chodzi - właśnie są idealne do sałatek. Rzodkiewka i szczypior codziennie dopełniają smak twarożku na śniadanie...



Wolnego czasu i dni bez obowiązków mamy ostatnio tak mało, że ciężko cokolwiek zaplanować, jednak po długim wyczekiwaniu trafiło się swobodniejsze popołudnie i pogoda w sam raz do grillowania (zwłaszcza że urodzinowy prezent w postaci grilla czekał na swój pierwszy raz!:)). Na ruszt trafił łosoś z czereśniowo-pomidorowym sosem BBQ. Postanowiłam wypróbować sposób grillowania na desce i nie zawiodłam się - efekt mile mnie zaskoczył ;) Z takim sposobem grillowaniem ryb spotkałam się 4 lata temu, podczas pobytu w USA. Rodzina, z którą mieszkałam, urządzała BBQ i nie miałam pojęcia po co moczyli deskę w zlewie... chwilę później dowiedziałam się dlaczego :)
Łososia podałam w domowych bułkach, ze świeżymi warzywami i kremowym dipem z serka - na sposób piknikowy ;) Tak właśnie inauguruje się lato!


Grillowany łosoś z czereśniowo-pomidorowym sosem BBQ

SKŁADNIKI (dla 4 osób):
  • filet z łososia (ok. 0,6-0,8 kg)
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
czereśniowo-pomidorowy sos BBQ:
  • 600 g słodkich pomidorów malinowych 
  • 300 g czereśni (najlepiej ciemne, bardzo słodkie)
  • 1 cebulka dymka
  • 1 ząbek młodego czosnku
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • płaska łyżeczka łagodnej wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku (po ok. 1/2 łyżeczki)
  • płaska łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy dijon lub innej ostrej
 dip:
  • 200 serka kremowego naturalnego (niesłodzonego)
  • 3 duże rzodkiewki starte na grubych oczkach
  • 1 łyżka szczypiorku siekanego
  • sól, pieprz do smaku
oraz:
  • bułki 
  • młode listki botwiny/szczawiu
  • sałaty (karbowana, masłowa, dębolistna)
  • kiełki
  • słodki pomidor malinowy
  • ogórki małosolne (domowe) lub sałatka z marynowanych ogórków*
*ogórki marynowane:
  • 6-8 ogórków gruntowych średniej wielkości
  • sól, sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu lipowego
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:


Przed grillowaniem:
1. Wąską, cienką deskę (najlepiej olcha lub cedr, inne drzewa liściaste - ale nie iglaste!) zamoczyć na minimum 1 godz., a najlepiej na kilka godzin w zimnej wodzie lub wodzie z odrobiną soli. Obciążyć, by nie wypływała na wierzch.
2. Zamarynować ogórki - opłukane pokroić w plastry, posolić, doprawić, wymieszać z resztą składników. Odstawić do lodówki.
3. Składniki na dip z serka wymieszać, również umieścić w chłodnym miejscu.

Sos BBQ z czereśniami i pomidorami malinowymi:
1. Pomidory pokroić ze skórką na ćwiartki, następnie usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
2. Z czereśni usunąć ogonki i pestki. Dymkę i czosnek drobno pokroić.
3. Do małego garnka z grubym dnem wsypać 3 łyżki brązowego cukru, umieścić na palniku i rozpuścić cukier na bursztynowy karmel, uważając by się nie przypalił.
4. Zdjąć z ognia, dodać czereśnie i pomidory, wymieszać, a następnie dodać cebulkę z czosnkiem i wszystkie przyprawy.
5. Zagotować, po czym zmniejszyć grzanie na minimum i dusić składniki bez przykrycia ok. 30 minut, raz po raz mieszając.
6. Składniki zmiksować bardzo dokładnie (najlepiej w wyższym pojemniku, np kielichu od blendera), po czym podgrzewać zmiksowany sos ponownie przez 20 minut by zgęstniał.
7. Spróbować i doprawić jeszcze wg uznania. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Grillowanie:
1. Filet z łososia ze skórą powinien być świeży, umyty i osuszony. Nie trzeba usuwać łusek. Należy wyjąć pęsetą ewentualne ości.
2. Filet naciąć na krzyż ostrym nożem do ryb, by nie poszarpać mięsa, nie przecinając skóry - dzielimy go tym samym na 4 porcje. Rybę natrzeć olejem, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
3. Rozpalić grill, używając rozpałek naturalnych i brykietu (żadnej benzyny), tak by uzyskać odpowiednią ilość żaru rozproszonego po środku grilla.
4. Na ruszcie umieścić mokrą deskę na kilka minut, by się ogrzała.
5. Filet z łososia położyć na desce, grillować kilkanaście (do 25 minut), do ścięcia mięsa. Jeśli w międzyczasie pojawi się duży ogień, ugasić go wodą ze spryskiwacza.
6. Gdy łosoś będzie prawie ścięty posmarować go sosem czereśniowo-pomidorowym BBQ przy użyciu pędzelka. Taka glazura doda mu smaku :)

Serwowanie:
Podawać z kremowym serkiem z rzodkiewką i szczypiorem, warzywami sezonowymi w bułce (zrobiłam bułki na świeżych drożdżach a'la grahamki z otrębami żytnimi i pszennymi), ogórkami małosolnymi lub marynowanymi (wg podanego przepisu).
Można też zjeść łososia w formie sałatki z tymi samymi dodatkami lub jako danie obiadowe z frytkami czy młodymi ziemniakami (na zdj. w żarze grilla, w folii aluminiowej :)).














4 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)