poniedziałek, 30 czerwca 2014

Grillowany łosoś "w letnim ogródku" z sorbetem z młodych buraczków i kozim serkiem

Na przyjazd mamy do Torunia chciałyśmy z Izką przygotować coś naprawdę wyjątkowego, coś lekkiego i pysznego, coś, czego mama na pewno jeszcze nie miała okazji jeść... Oto łosoś w wersji "modern" - z ziołowym pudrem z krakersów, sorbetem z młodych buraczków i malin (bo komu lody nie kojarzą się z latem?:)) oraz kozim serkiem, który świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia.



Wszystko skomponowane zostało z ogródkiem z sezonowych listków i ziół, malin oraz groszku cukrowego (świeżo zrywanego przez mamę wczesnym rankiem:). Oto nasza mała uczta z dedykacją dla najlepszej mamy pod słońcem ;)


Grillowany łosoś "w letnim ogródku" z sorbetem z młodych buraczków i kozim serkiem
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
  • 4 kawałki filetu łososia norweskiego ze skórą, oskrobanego z łusek lub bez skóry (każdy 160 g)
solanka: 
  • 1 l zimnej wody mineralnej + 2 czubate łyżki soli
sos-glazura do łososia : 
  • 1 łyżka miodu lipowego + 1 łyżka soku z cytryny
sorbet:
  • 250 g młodych buraczków
  • 150 g malin
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego lub owocowego
ziołowy piasek z krakersów:
  • kilka razowych krakersów + garść ulubionych ziół (u mnie mięta, kolorowa bazylia, szczypiorek), sól
serek:
  • 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego + 80 g koziego serka
sałatka "letni ogródek":
  • strączki młodego groszku cukrowego, blanszowane
  • świeże maliny
  • młode listki buraczków, szpinaku oraz ulubione świeże zioła
  • blanszowane łodyżki botwinki
  • rzodkiewka
  • kwiaty kopru
  • kiełki słonecznika
  • kawior czarny lub czerwony
Potrzebne będą też: papier do pieczenia odporny na wysokie temperatury (np. Saga), oraz maszynka do lodów.

PRZYGOTOWANIE:
Przed grillowaniem:
Sorbet:
1. Buraczki zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 1 godz w temp 200 stopni.
2. Po upieczeniu obrać, pokroić drobno i umieścić w misce.
3. Dodać maliny, cukier i ocet balsamiczny. Zmiksować bardzo dokładnie blenderem.
4. Umieścić w maszynce do lodów na 30 minut.
5. Wymieszane lody formować w kulki lub łezki za pomocą łyżek, umieścić na pergaminie, wstawić do zmrożenia do momentu podania.
Serek:
Jogurt lub śmietanę połączyć z kozim serkiem przy użyciu blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa nie wymaga dodatkowego doprawiania.
Puder ziołowy z krakersów:
Sześć krakersów umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na pył. Dodać garść ulubionych ziół: mięty, kolorowej bazylii i siekanego szczypiorku, zmiksować ponownie do uzyskania zielonego piasku.
Solanka do ryby:
1 litr zimnej wody mineralnej (lub przegotowanej) zblendować z dwoma czubatymi łyżkami soli.
W tej solance umieścić kawałki łososia na 30 minut do 1 godz.
Glazura:
Składniki na glazurę połączyć. Przygotować pędzelek silikonowy do posmarowania.
Grillowanie:
Kawałki łososia grillować od strony skóry na pergaminie (aby ryba nie przywarła do rusztu), następnie odwrócić i dopiekać z drugiej strony na ruszcie do ścięcia mięsa.
Podanie:
1. Ułożyć "ogródek" z warzyw, ziół i malin oraz kawioru na kremowym serku - tutaj sposób krojenia i ułożenia jest absolutnie dowolny.
2. Sorbet można wyjąć chwilę wcześniej z zamrażarki by lekko odtajał, umieścić na piasku z krakersów i ziół, aby był stabilny i udekorować kwiatami kopru.
3. Łososia po grillowaniu posmarować glazurą - z miodu z cytryną, które nadadzą mu smaku.





Przepis bierze udział w konkursie:

Grilluj z łososiem norweskim!

5 komentarzy:

  1. lubię takie letnie smaki, ale sorbet z buraczków tak mnie zaintrygował że muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko prezentuje się idealnie!! :) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda jeść - tak pięknie podane :D W smaku zapewne też niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym to ja wybierała, to miałybyście w kieszeni nagrodę główną! :-) Przepięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda i zapewne świetnie smakuje :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)