poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta ze szparagami

Najprościej = najlepiej. To sprawdza się zwłaszcza w przypadku szparagów, których smak i tak dominuje w każdym daniu, którego są składnikiem.



Dlatego właśnie upiekłam tartę ze szparagami w wersji najprostszej z możliwych - na milion razy wypróbowanym cieście wg Michela Roux, z podsmażoną cebulką i porem i z serem gouda, który idealnie wtapia i dopasowuje się do szparagowego smaku... Spieszcie się, bo to już końcówka szparagowego sezonu!


Tarta ze szparagami

(z cebulką i goudą)

SKŁADNIKI:

na ciasto (forma ok. 28 cm)
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka drobnego cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
farsz:
  • 1,5 pęczka zielonych szparagów (ok. 30-35 dosyć cienkich szparagów)
  • 2 średnie cebule
  • 10-cm biały kawałek pora
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g startego sera gouda
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych wyżej składników zagnieść sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (szczegółowa instrukcja tutaj: klik).
2. Szparagi umyć i ułamać końcówki. Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż staną się miękkie (będzie je łatwiej ułożyć na tarcie).
3. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulkę i pora.
4. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni C.
5. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wylepić nim formę na tartę, ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia i obciążyć ciasto suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
6. W miseczce wymieszać rozbite jajka ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zetrzeć ser.
7. Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulką i pora i ułożyć szparagi. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać serem.
8. Piec ok. 30 minut - aż wierzch lekko się zarumieni. Świetnie smakuje także na zimno, więc można ją wziąć na piknik ;)


4 komentarze:

  1. Zrobiłam i wyszła świetna! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :) akurat mam szparagi w lodówce. szkoda tylko, że za to piekarnika nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłem szparagów - dziękuję za ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)